PARLI ITALIANO?

У Свечаној сали Народне библиотеке Пожаревац одржано је  предавање ,,Parli italiano?“ , 25. марта, у организацији Одељења за младе Библиотеке, ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ и Средње музичке школе ,,Стеван Мокрањац“. Учесници су били ученици 7. разреда и 3. године са професорима Војком Миловановић и Драганом Ицићем. Професорка италијанског језика Драгана Михајловић објаснила  је различите појмове везане за италијанску кухињу, уметност и свакодневни живот.
На самом почетку, ученица соло певања, Сара Стојковић, отпевала је ,,O Sole Mio“, једну од најпознатијих наполитамских песама, и то у клавирској пратњи ученице Исидоре Пејдо.
Ученици су одгледали кратак филм о Петрарки и Лаури, а онда чули и Сонет 61 из ,,Канцонијера“ Франческа Петрарке, у интерпретацији ученика Андреја Пауновића. Техничку подршку пружио је Никола Ђукић, ученик са аудио-визуелног смера.
Професорка је на занимљив начин представила традиционалне италијанске специјалитете, попут капућина, пасте, пице и лазања, истичући њихову историју, састојке и начин припреме. Ђаци су сазнали више о културном значају ових јела и њиховом месту у италијанској гастрономији.

Поред тога, предавање је обухватило и тему из области моде, са посебним освртом на италијански утицај у светској модној индустрији.

Наравно, није изостала ни тема античке историје са величанственим Колосеумом и његовим значајем у римској култури и архитектури.

Предавање ,,Parli italiano?“ било је сјајна прилика за све оне који су желели да сазнају нешто о италијанској култури, језику и традицији.