Одељење библиотеке у Костолцу

Одељење Народне библиотеке “Илија М. Петровић“ Пожаревац

Прва читалишта и прве књижнице у Србији почеле су да се оснивају у другој половини XIX века, као потреба све веће просвећености народа, очувања народног језика и културне баштине. Постоје писани трагови, да су у периоду између два светска рата у рударским колонијама у Костолцу и Кленовнику, постојале читаонице са књижницама. Када је поред села Костолац и рударске колоније, настало ново урбано насеље Костолац, наставља се са неговањем љубави према писаној речи и ширењу културе. Одлуком Народног одбора општине Костолац од 15. децембра 1953. године, у Костолцу је основана Градска читаоница и библиотека. Библиотека је постојала као самостална установа све до децембра 1962. године када је припојена Радничком универзитету у Костолцу. Преласком у нове просторије, 1972. године, библиотека почиње да се доказује као установа која има незаменљиво место у богаћењу културног живота Костолца. Оснивањем Центра за културу у Пожаревцу, библиотека у Костолцу улази у његов састав као одељење Народне библиотеке у Пожаревцу, једне од најстаријих установа културе у Србији . У саставу пожаревачке Библиотеке остаје и после њеног осамостаљивања 1994. године. Као одељење пожаревачке библиотеке, библиотека у Костолцу наставља са својим радом на ширењу културе, како богаћењем свог фонда, тако и организовањем књижевних сусрета и ликовних изложби. У годинама које следе, она приступа oсавремењавању свог рада, као и новом маркетиншком приступу у пословању, а увођење аутоматизације у рад постаје императив. Било је неопходно библиотеку представити као установу која није само сервис за позајмљивање књига, већ као једину преосталу институцију културе и значајног учесника у културном животу града, у време када Костолац још увек није имао свој Центар за културу. Тако је библиотека у наредном периоду била домаћин бројних културно–уметничких активности у граду и покретач неколико манифестација. Своја врата отворила је бројним писцима, професорима, уметницима и академицима. Прилика да представе своја дела и узму учешће у бројним активностима у организацији Библиотеке, пружена је и завичајним писцима и осталим заљубљеницима у културу и у писану реч.

Од осамостаљивања пожаревачке Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, у Одељењу у Костолцу, прво под руководством Славице Пејовић, првог дипломираног библиотекара, потом Бранке Пражић, првог вишег дипломираног библиотекара и сада Ренате Минић, првог дипломираног библиотекара-саветника, много се тога променило и унапредило. Данас, ова установа има добро опремљен књижни фонд који чине: белетристика, дечија и стручна литература, збирка периодике и старе књиге. Он се увећава како куповином књига, тако и поклонима појединих читалаца и пријатеља библиотеке. Библиотеке и установе културе одувек су зависиле од помоћи својих мецена, па тако и данас пријатељи библиотеке (приватна лица, синдикати, предузетници) помажу, не само да се повећа њен књижни фонд, већ и да се осавремени и оплемени њен простор.

Преко матичне библиотеке у Пожаревцу, костолачка Библиотека укључена је у систем узајамне каталогизације COBISS.SR и у току је израда електронског каталога целокупног фонда. Годишње се у библиотеку уписује око 1500 чланова. Сваке године остварује се колективан упис са скоро свим синдикалним подружницама у општини, као и бесплатан упис предшколске и школске деце, добровољних давалаца крви и органа и лица са инвалидитетом.

Библиотека се може похвалити одличном сарадњом са свим културно-просветним организацијама у Костолцу, попут Културног-спортског центра Костолац, Основне и Техничке школе, као и са културно-уметничким удружењима. Заједно са њима чини стуб културе нашег града.

Поред осавремењивања простора и фонда и организовања бројних културних дешавања, ова библиотека је изузетно поносна на свој афирмативни рад са младима. Покретач је и организатор бројних радионица на којима млади могу да негују свој таленат и стичу нова знања из њима занимљивих области. Свој рад на овом пољу, библиотека је започела са драмском и ликовном радионицом, наставила са радионицом Читамо вам причу и радионицом плетења. У новије време актуелне су биле следеће радионице: Ликовна, Библиотекарска, Кројачка, Декупаж, Калиграфија, Керамичка, Лепо понашање и радионица Љубитељи фантастике.

Љубитељи фантастике, своје окупљање започели су 13. маја 2016. године. У пријатној атмосфери библиотеке, група се редовно окупља и вредно ради. Стално им се придружују нови чланови. Радионица је намењена креативном изражавању, виђењу фантастике и митологије из личног угла, креирању сопственог фиктивног света, као и истраживању односа између ликова из књига, стрипова, серија и филмова из те области. Циљ је да се окупе истомишљеници, без обзира на старост, који ће моћи да размењују своја искуства из области фантастике. С обзиром на чињеницу да се велики број конкурса за писање прича објављује на интернету, радионица служи као посредник између талентованих, локалних писаца фантастике и конкурса. Самим тим се подстиче креативно писање.

Ова радионица је јединствена јер удружења љубитеља фантастике има свега неколико у Србији. Костолчани привлаче пажњу све већег броја заљубљеника у фантастику из целе Србије, али и велико интересовање и поштовање писаца фантастике. Радионицу воде библиотекари, који су и сами заљубљеници у тај све популарнији жанр.

Полазећи од чињенице да деца треба да заволе библиотеку и да она треба да им остане блиска кроз читав живот, Библиотека у Костолцу велику пажњу поклања раду са најмлађим читаоцима. Сарадња са вртићем „Мајски цвет“ Костолац постоји већ дужи низ година, али од почетка 2017. године, направљен је договор, да деца из вртића, заједно са васпитачицама, долазе сваког петка у Библиотеку, у преподневним сатима, да позајме књиге и уживају у читању прича и саветима о лепом понашању. Пројекат је прихваћен са великим одушевљењем како наших најмлађих читалаца, тако и њихових родитеља.

Већ годинама, у Библиотеци у Костолцу, поводом Светског дана књиге и ауторских права, организује се ликовни и литерарни конкурс и такмичење рецитатора ученика Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац (са школама у Старом Костолцу, Петки, Кленовнику и Острову) и ученика Техничке школе са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац. Сваке године је све веће интересовање за овај конкурс и такмичење, јер омладина Градске општине Костолац добија прилику да искаже свој таленат и креативност и да за то буде награђена.

Много година је прошло од оснивања прве читаонице у Костолцу и од племените тежње ентузијаста и заљубљеника у писану реч да књига постане саставни део њихових живота. Та тежња траје и данас, јер у новим условима која доносе садашња и будућа времена, заувек остају основе библиотечке делатности, као и љубав према књизи. Библиотека наставља да буде на услузи својим корисницима.