Дечије одељење

Алармантно смањење броја чланова дечјих одељења у свим библиотекама па тако и код нас, говори у прилог нужности увођења промена традиционалних облика рада, са посебним акцентом на педагошко-аниматорском раду са децом, приближавање књиге најмлађима и квалитетној набавној политици.

Библиотека на коју се читалац навикне од најранијег детињства остаће му блиска кроз читав живот а његова потреба за читањем – животна потреба. У том циљу су настале Библиграонице на Одељењу за децу.

Почели смо са Креативном ликовном радионицом. Ентузијазам није недостајао. Без материјалне подршке али са јаком жељом да окупимо децу, успели смо. Родитељска подршка и помоћ, несебично укључивање у наш рад локалног сликара Слађане Милановић, уродило је плодом. Радионица је стекла популарност када је локална Телевизија Бисер почела да прати наше активности. Врло брзо смо се суочили са проблемом да имамо много више заинтересоване деце него места у радионици. Одређена су два термина. Један средом за децу од 5 до 8 година, а други четвртком у истом термину за школску децу. Стављен је акценат на упознавање са новим и комбинованим техникама и идејама из креативних часописа и др.

Организовали смо две продајне изложбе радова:

“Божић у Библиотеци“ – изнедрила је велику хуманост деце која су дала свој допринос
у виду новчаног прилога за довршавање изградње цркве Св. Петка у Пожаревцу

“Ускрс- радост свих нас“ – Сакупљени новац је део који ће у новим продајним
изложбама бити увећан и коришћен за куповину техничких уређаја на Одељењу за децу.

Првенствена је идеја била да новац искористимо за куповину ликовног материјала за потребе радионице, међутим, наш рад је заинтересовао челнике Општине па сада имамо на располагању новац за куповину ликовног материјала.

Радионице формално прекидају са радом у време распуста зато што тада креће сарадња са Друштвом пријатеља деце општине Пожаревац и активности се настављају у већем обиму. Пројекти “Свет по мери детета“, “Зима, зима, е па шта је“, “Лето у граду“, окупљају велики број деце основних школа и у Библиотеци се организују едукативне радионице, квизови, радионице ненасилне комуникације, ликовне радионице, излети са осмишљеним едукативним садржајем и ликовним радионицама на терену.

Драмска радионица живела је током 2005. године и изазвала велику заинтересованост код деце – глума, певање, рецитовање, припрема малих драмских текстова. Ове године драмска радионица не ради из једноставног разлога јер се све радионице одржавају ван радног времена радника Дечјег одељења, без материјалне надокнаде, тако да ентузијазам није довољан да испрати жеље деце овог града.

Библиотекарска радионица живи током радних субота. Обучавамо децу, искрене љубитеље библиотеке, за рад у библиотеци. Обухватили смо и истраживање на тему “Да ли сте члан библиотеке и шта данас читате“ Деца су анкетирала суграђане.

Прављење рекламних плаката “Дођи у библиотеку, нећеш се покајати“ и њихово дељење по школама “Могу ли да ти препоручим књигу“ – рад деце у Библиотеци.

У плану је да се оснује Еколошка радионица како би деца својим истраживачко-фотографско-новинарским радом скренула пажњу на горуће еколошке проблеме у граду.

Информатички кутак

•  индивидуално обучавање деце у коришћењу Интернета
•  помоћ у проналажењу сајтова о лектирама
•  Сазнај шта нуди Википедија – слободна енциклопедија
•  “Покажи библиотекару шта ти знаш да радиш на компјутеру“

Кутак за родитеље

•  Шта вас мучи?
•  Можемо ли да вам помогнемо?
•  Препорука за добру књигу

 

Одељење за децу и Завичајно одељење – сарадња са школом уз коришћење текстова и фотографија Завичајног фонда – “Пожаревац некад и сад“

Сарадња са вртићима – организовано дружење у Библиотеци. Колективни упис и колективно задуживање књига на име васпитачице које их однесу на читање у Вртић
Дечја недеља – бесплатан упис ђака првака и дружење са њима.

Сусрети са књижевницима – Душко Трифуновић, Добрица Ерић, Мошо Одаловић… били су гости Одељења за децу за Дан библиотеке, на Савиндан 2006…Поклонили смо књиге најбољим читаовцима у три категорије: узраста до 5 година, до 10 година и до 15 година.