РАЗЛИЧИТО ИДЕНТИЧНИ

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац представљен је пројекат „Различито идентични“, 17. јануара 2023. године. Овај пројекат се реализује у оквиру „Еразмус плус“ програма, а спроводи га Основна школа „Свети Сава“ из Пожаревца са школама из Турске, Хрватске и Португалије.

„Пројекат „Различито идентични“ базиран је на културним различитостима, а његов циљ је да покаже како су ученици и наставници из ове четири школе заправо врло слични“, истакао је Петар Пантић, координатор пројекта. Деца су показала велико интересовање. У реализацији је учествовало петнаест ученика седмог и осмог разреда, као и шест наставника који су путовали у Турску, Португалију и Хрватску. У октобру 2021. године Пожаревац је био први домаћин ученицима из Турске и Португалије, док су гости из Хрватске изостали због тадашње неповољне епидемилошке ситуације.

„Школи, ученицима и наставницима ово искуство је веома драгоцено јер смо успели да кроз низ радионица и различитих активности упознамо културу, традицију, историју и образовне системе ових земаља“, рекла је Маргарета Секуловић, директорка Основне школе „Свети Сава“. Деца су стекла велики број пријатеља, а запослени одређене компетенције које могу помоћи у даљем раду. Неки од младих учесника су и чланови Одељења за младе Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, па ће своје искуство радо поделити и са осталим корисницима ове установе културе.

Програм Европске уније „Еразмус +“ обезбеђује финансирање пројеката у области образовања, спорта и младих. Република Србија има статус програмске земље и равноправна је земљама Европске уније.