ДА МЛАДИ МИСЛЕ, ГОВОРЕ И ДЕЛУЈУ ЗА МЛАДЕ

,,Да млади мисле, говоре и делују за младе“

 

Био је зaкључак вишемесечног ангажовања кроз пројекат ,,Аутентични глас младих“ који је Урбан Стрим спровео у сарадњи са Економско – трговинском школом Пожаревац, Политехничком школом Пожаревац, Медицинском школом Пожаревац и Пољопривредном школом са домом ученика ,,Соња Маринковић“ Пожаревац.

Учесници пројекта су се бавили темама омладинског активизма, волонтеризма и учешћа у доношењу одлука.

,,Млади желе да учествују у процесима који су за њих значајни и то ће учинити ако им покажемо начин“, закључила је координаторка пројекта Маја Марић Јовановић.

,,На овом пројекту, као и осталим нашим пројектима, показало се да млади желе да се активирају и да имају капацитета да сами осмисле и спроведу активности. Тако су на овом пројекту одредили четири темe којима желе да се баве и које су значајне њиховим вршњацима, као што су ментално здравље, превенција дигиталног насиља, однос према особама са инвалидитетом и родна равноправност.“, нагласила је Валентина Миланов, координаторка програма.

У склопу активности млади су осмислили и спровели догађај у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац на тему менталног здравља, где су гости били специјалиста медицинске психологије Весна Гардашевић и психолог Владан Бошковић.

У склопу пројекта осмишљена је и кампања на промоцији омладинског активизма и учешћа у доношењу одлука кроз механизме као што су Савет за младе, Ученички парламенти и Удружења младих и за младе. У циљу упознавања младих са тим институцијама сарађивали су са Удружењима младих и за младе, као и председницом Савета за младе Града Пожаревца Аном Илић, градским већником за спорт, омладину и туризам Миланом Јовићем, као и председником Скупштине Града Пожаревца Предрагом Мијатовићем, који су показали иницијативу и мотивацију да се унапреди омладинска политика у нашој локалној заједници.

И овом приликом Урбан Стреам се захваљује свим сарадницима, партнерима и колегама, а посебно свим младима који су заједно са њима спровели активности, од којих су учили и са којима су напредовали како би се заједно бавили темама од значаја за младе.

Пројекат се реализује у склопу програма подршке јавном заговарању у заједници Истражи оснажи, који финансира Влада Уједињеног Краљевства, а спроводи Траг фондација.