АНДЕРСЕНОВ РОЂЕНДАН

Пожаревачка Библиотека посетила је вртић Невен поводом  Међународног дана дечје књиге, 2. априла 2021. године. Огранак наше Библиотеке у Костолцу обележио је овај празник у вртићу Мајски цвет. Како је овај датум рођендан великог данског писца Андерсена, у ову манифестацију се  укључује велики број дечјих писаца, илустратора, библиотекара, васпитача и песника.

Писање за децу је наизглед лак посао зато што се користи једноставан језик, али је заправо веома одговоран. Дечји писац треба да мисаоно и језички тако добро обликује истине, веровања, животне вредности, догодовштине, маштања, истраживања да му мали читалац поверује и закорачи у чудесни свет књиге. Наше библиотекарке, Славица Вучинић, Александра Миленковић и Рената Минић данас су дочарале умеће управо таквих писаца-чаробњака кроз читање, игру и разговор са малишанима. Омогућиле су деци да зароне у приче, мирисе страница, илустрације, да листају сликовнице, да стварају причу од сликовница, да од једне књиге направе различите приче, да од истих јунака створе другачије догађаје; пустиле су децу да машатају, а и оне су са њима. Научиле су их да маштари мењају свет. Учили су се концетрацији и пажњи слушајући приче. Разговарали су и о срећи. Деца су кроз сликовнице научила да је срећа у малим стварима, у прихватању, у природи, пријатељима, помагању, саосећању, игри и времену проведеном са животињама. Сазнали су нешто и о заштити животне средине, као и о улози лекара. Одушевила их је књига  Не би желео да будеш лекар у 16. веку. На крају дружења подељене су свима чланске картице. Библиотекарке су васпитачицама позајмиле сто књига за креативно учење у вртићу.

Како каже Андерсен: Бајке леже у мени попут семенки; потребан је сами дашак ветра, зрак сунца или кап горчине, па да се растворе у цвет. Такве су и дечје главице; књигама раширите оно семе радозналости које се налази у њима.