Предшколци у библиотеци

Дечје одељење Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац дочекало је предшколце вртића ,,Љубица Вребалов“ из Маљуревца, Брадарца и Бубушинца у 12ч, 25. септембра 2019. Васпитачица Ивана Вратоњић довела је децу у царство књига, а дипломирана библиотекарка, Јелена Чобић Станисављевић, спровела је малишане кроз свет најлепших прича, бајки и песама.

Овом приликом нашим најмлађим корисницима укратко је представљен живот чика Илије, чије име носи Библиотека и садржај саме библиотеке. Научени су да цене књигу, која мора имати своје место, и у кући и у градској институцији, као и то да се књиге само не слажу, већ и читају. Интерпретирана им је једна од омиљених бајки, Црвенкапа, након чега су деца сама бирала књиге по интересовању и листала.

Код најмлађих, који су навикли на телевизију и интернет као основни извор информација, могуће је формирати навику читања књига уз одговарајући приступ. Посета библиотеци је један од њих. Данашње дружење је само увод у обележавање Дечје недеље, националне манифестације која представља успешан модел сарадње државе, различитих цивилних и струковних организација, повезивања свих важних актера у заштити дечијих права.