ЕСЕЈИ ОД НЕМИРА

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 6. децембра 2019. године, представљена је књига есеја „Есеји од немира“ ауторке Славице Јовановић у издању Књижевне заједнице Пожаревац и Друштва за српски језик и књижевност за Браничевски округ уз финансијску подршку Скупштине Града Пожаревца.
О књизи су говорили Голуб Јашовић, рецензент књиге, Ненад Милошевић, професор српског језика и књижевности у Пожаревачкој гимназији и ауторка. Модератор програма била је Татјана Живковић.
Књига обухвата тринаест есеја насталих у протеклих петнаест година везаних за теме из књижевности и позоришне уметности. Према речима саме ауторке, у њима је пуно сензибилитета и реминисценција на омиљене лектире или омиљене писце, док се три есеја односе на омиљене глумце, Ивану Жигон, Предрага Ејдуса и Данила Лазовића. Идеја књиге је да кроз обрађене књижевне теме сугерише и заинтересује читалачку публику за класична дела српске и руске књижевности.
Одломке из најзанимљивијих есеја читале су ученице друге године Пожаревачке гимназије Тијана Милосављевић и Сара Траиловић.