О НОВОМ РОМАНУ СИНИШЕ РИСТИЋА

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, након летњег предаха, наставља се са књижевним вечерима, дружењима са књижевницима и разговорима о њиховим књигама. У четвртак, 7. септембра, одржано је књижевно вече на коме је наш завичајни писац, Синиша Ристић, представио свој нови роман „ТАДЕЈ ВИТОВНИЧКИ: Вапај за лађом спасења“.
О роману су, поред аутора, говорили и Миодраг Лазаревић, књижевник, Славица Јовановић, професорка српског језика и књижевности и Драган Петровић, свештеник.
Модератор вечери била је Рената Минић, дипломирани библиотекар саветник.
Делове из књиге читала је Марија Миловановић, књижничарка.
Том приликом уручили су своје књиге на поклон Библиотеци у Костолцу Славица Јовановић и Миодраг Лазаревић.

О аутору:
Синиша Ристић рођен је 1947. године у Великом Лаолу, поред Петровца на Млави. Гимназију је завршио у Петровцу, да би затим наставио школовање на Филолошком факултету у Београду, на Катедри за српски језик и књижевност. До сада је објавио 25 књига различитих жанрова. Приређивач је неколико антологија, а његови радови заступљени су и у десетак антологија које су други приређивали. Књижевна дела су му превођене на немачки, италијански, руски и белоруски. Његове књиге објављивале су издавачке куће: Просвета, Народна књига, Рад, Апостроф, Мобаров институт Заветине, Српска књига, Чуварник, Нова реч, Браничево, Реч народа Пожаревац, Народна библиотека „Србољуб Митић“ Црниће, Културно-просветни центар Пожаревац и Културно-просветни центар Свилајнац. Добитник је више књижевних награда. Радио је неколико година у листу „Реч народа“, затим у Радио Пожаревцу, РТС-у, а до пре неколико година био је и уредник листа за народну и духовну музику и традицију Србије „Чуварник“. Један је од најбољих фрулаша у Србији, солиста Радио Београда. Живи у Пожаревцу.
Оца Тадеја (световно име Томислав Штрбуловић, 1914-2003), који је главни јунак Ристићевог романа, лично је познавао и често, за време његовог живота, одлазио у манастир Витовница на духовне разговоре са њим.