СВЕТИ САВА

Дан и слава „Свети Сава“ Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, обележени су у петак, 25. јануара 2019. године. Гост Библиотеке, писац Влада Арсић, је бројној пожаревачкој публици представио своју најновију збирку прича Невиђена Србија. Након одржане промоције, писац је доделио дипломе корисницима Библиотеке који су током 2018. године прочитали, на основу изведене статистике, највише књига. Присутнима су се тим поводом обратиле директорка Библиотеке, Вера Зарић Митровић и стручни радници Славица Вучинић и Драгана Глишић Живановић. На Дечјем одељењу Библиотеке и њеног огранка у Костолцу, дипломе и награде, за највише прочитаних књига у категоријама предшколаца, ученика од првог до четвртог разреда и ученика од петог до осмог разреда основне школе добили су: Невена Лазаревић (предшколски узраст – четири године), Јана Китановић (ученица 4. разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ Пожаревац), Габријела Степић ( ученица 7. разреда ОШ „Свети Сава“ Пожаревац) и Марија Миловановић (ученица 2. разреда ОШ „Јован Цвијић“ Костолац). На Одељењу за младе, Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ највећи број књига је прочитала Јефимија Боројевић (ученица 4. разреда Пожаревачке гимназије). На Позајмном одељењу за одрасле за највише прочитаних књига награђени су: Златан Митић из Пожаревца и Слађан Живановић из Костолца. Захвалнице за вредне поклоне Библиотеци, добили су: Предраг Радовановић и др Бојан Радовановић (поклонили су оригинални портрет Илије М. Петровића у уљу, рад Елзе Шмит Вучетић из 1933.године), Раде Матић (за поклон библиотеке-целине Драгомира Матића), Славољуб Стојадиновић Регрут (за поклон књиге Краљ Едип од Софокла из 1895. године) и Војкан Ивковић (за поклон две старе и ретке књиге: Милионер од Хајнриха Чокеа из 1851. године и Осветници од Грге Мартића из 1865. године).
Након уручивања награда Невена Лазаревић, Јана Китановић, као и Андреа Јецић, ученица 4. разреда ОШ „Свети Сава“ одрецитовале су за ову прилику стихове посвећене Светоме Сави.
На Савиндан, 27. јануара у Саборној цркви освећен је колач, а колектив Библиотеке је на свечан начин прославио Дан Библиотеке..

***

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ 25. јануара 2019. године, са почетком у 19 часова, организовано је представљање књиге прича Владе Арсића Невиђена Србија. Књига је изашла у издању Лагуне 2018. године. Описано је деведесет најлуђих сторија из наше историје, о којима је писац говорио, као и о томе како је дошао на идеју да их сакупи и објави. Вече је било посвећено представљању нове књиге, али је аутор говорио и о свом целокупном стваралаштву.
Влада Арсић рођен је у Београду. Радио је као репортер, новинар и уредник у дневним новинама, Илустрованој политици, Политикином забавнику, Ревији САТ Плус и Националној ревији Србија, прошао је Србију уздуж и попреко.
Аутор је и публицистичке књига Лопатање ђавола (2010) и романа Изгубљене у магли (2012), Армагедон (2014), Бродолом (2014), Кад звона занеме (2016), Ноћ архангела (2016). Романи Изгубљени у магли и Бродолом адаптирани су у радио-драме, које су премијерно емитоване на Другом програму Радио Београда.
Аутор је бројних водича: Необична Србија, Српски путеви вина, Старе четврти српских градова, Водопади и клисуре Србије, Реке и језера Србије, Пећине Србије и Бање и лечилишта Србије.
Члан је Фондације „Тијана Јурић“ у оквиру које се бори против сваког облика насиља над децом. Спроводи бројне радионице на тему безбедне употребе интернета, за потребе едукације деце и њихових родитеља. О томе је говорио и током боравка у пожаревачкој Библиотеци, као великом проблему друштва, о коме треба много разговарати и предузети мере у циљу заштите деце.