РОБОТЕКА

У оквиру пројекта „Роботека“, финансираног од стране Министарства културе и информисања и Градске управе града Пожаревца, 15. јануара 2019. године у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац, одржана је прва у низу радионица са LEGO EV3 Mindstorms роботима.

Учесници радионице су ученици првог и четвртог разреда Пожаревачке гимназије и на првој радионици су се упознали са основним деловима робота, а затим су подељени у групе склапали роботе. Током четири следеће радионице полазници ће проћи обуку за рад са сензорима и током пет преосталих радионица истраживаће планету Марс уз помоћ робота и специјалног LEGO комплета за мисију на Марсу. Едукатори су Ален Пиљак и Игор Кованџић из београдског Удружења EduLab.
У наставку пројекта имаћемо још једну групу полазника радионица из средњих школа, а затим ће радионице бити посвећене млађем узрасту, ученицима основних школа од 5. до 8. разреда.
LEGO EDUCATION је програм специјално осмишљен да буде подршка у раду са предшколцима, основцима, средњoшколцима и студентимa јер је овај систем учења користан за развијање креативности, критичког мишљења и самосталности, подстицајно делује у главним областима развоја деце и младих – социјално-емоционалном, когнитивном, креативном и физичком.

Коришћењем LEGO MINDSTORMS EV3 робота у радионицама подстиче се међусобна сарадња учесника и стимулише учење реалним решавањем проблема. Циљним групама се приближавају рачунарство и програмирање, природне науке, математика и нове технологије.

Циљ пројекта „Роботека“ је да младима приближи роботику као област науке и технологије чија примена је могућа у свим сферама привредног и друштвеног сектора и желимо оваквом врстом пројекта и радионица да непосредно информишемо заинтересоване категорије корисника и приближимо ову област младим истраживачима којима бављење роботиком може бити хоби или пробудити жељу да у овој области наставе своје образовање.