СТРАХ ОД ЉУБАВИ

МОНОДРАМА СОЊЕ ЈАУКОВИЋ
„СТРАХ ОД ЉУБАВИ“

 

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 6. новембра гостовала је глумица Соња Јауковић и извела је монодраму „Страх од љубави“. Овај догађај је део програма Новембарских дана културе. Пред препуном салом, ова глумица, сада у пензији, а некадашња чланица Народног позоришта од 1969. године, својом надахнутом глумом, изазвала је опште одушевљење публике. Поред извођења, Соња Јауковић заслужна је и за драматизацију и режију.
Ова апслолутна првакиња драме (звање је добила 1980. године), главне и насловне улоге остварила је у Народном позоришту у Београду, али и на другим сценама (Атеље 212, Позориште „Бошко Буха“, Звездара театар, Позориште Зајечар, Позориште „Љубиша Јовановић“ Шабац…), играјући монодраме, тв серије, филмове и учествовала је у више од сто емисија драмског радио програма. Носилац је бројних награда, добијених за изузетан допринос култури и изванредна сценска извођења. За монодраму „Страх од љубави“ награђена је Златном колајном жирија публике, на Фестивалу монодраме у Земуну 2013. године.
Монодрама „Страх од љубави“ настала је на основу романа „Дарина“ Лепосаве Јовановић, који се базира на истинитој животној причи жене из народа, са југа Србије. То је прича о љубави, коју никада није спознала до краја. Свему што јој се дешавало, препустила се без отпора, без емоција, док је у шкрињи чувала и старала се о прекривачу који себи наменила за покров, а који је био део њене девојачке спреме, за јединог човека кога је волела, и за којим је заувек чезнула.