СВЕТИ ЈАКОВ ТУМАНСКИ – МИСИОНАР И ИСПОВЕДНИК ВЕРЕ

Документарни филм „Свети Јаков Тумански“ Бошка Милосављевића пожаревачка публика имала је прилику да види 12. јуна 2023. године, у малој сали Центра за културу Пожаревац, у организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.

Филм осветљава део живота овог савременог српског светитеља – школовање, рат, преображај из световног у духовно, просветитељски рад, искушеништво, монаштво, страдање и упокојење.

Радоје Арсовић рођен је у ивањичком селу Кушићи, 1894. После основног образовања, завршио је студије у Француској, где је стекао два доктората: први из области филозофије на Сорбони у Паризу, а други из области права у Монпељеу. Био је одличан студент, са изузетним даром за језике, што му је дало шансу да оде у дипломатију. Прекретница у његовом животу догодила се 30-их година XX века. Одмарајући се у Врњачкој Бањи, сусрео се са проповедима владике Николаја. Задивила га је беседа једног простог српског сељака од кога је сазнао за владику Николаја. Како је и у филму забележено, одмах је отишао у Жичу и после дугог разговора са владиком, одлучио је да напусти службу, световни живот и постане искушеник.

После пројекције, режисер и продуцент Бошко Милосављевић говорио је о филму, сазнањима о Светом Јакову, као и о занимљивостима везаним за настајање филма.