ПРОМОЦИЈА РОМАНА “ПРЕЛУДИЈУМ“ АУТОРКЕ СЛАВИЦЕ МАСТИКОСЕ

Промоција романа “Прелудијум“ Славице Мастикосе, у издању Лагуне, одржана је у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац, 16. марта 2023. године у 19 часова. Овај изузетан, слојевити роман јесте ,,породична сага у којој свако проналази делић душе“, како је наведено на самим корицама књиге.

Публика је имала прилику да се упозна са досадашњим књижевним опусом ауторке, као и да сазна у чему налази инспирацију и шта је подстакло да напише овакво књижевно дело. Радња романа протеже се кроз читав 20. и залази у 21. век. У оквиру романа, налази се други роман, који је део целине. Главне јунакиње су мајка Соња и ћерка Весна, које се 1999. године налазе под налетом бомби затворене у подруму. Али, већу тескобу од бомби, у њиховим душама, изазива јаз који прети да их раздвоји, настао услед једне породичне тајне. Роман има много ликова и сви имају имена, сем оних ликова који не спадају по својим поступцима у позитивне ликове. Они су једностивано дати као ујак, отац, попадија. С друге стране, нека имена су део карактера ликова, као што је нпр. Стамена, Нестор, Василиса, Анђелија итд. Дата нам је сликовито описана унутрашњост бића сваког лика, али физичке особине нису. Писац је намерно препустио читаоцу да им сам додели физичке карактеристике. Уз догађаје из живота ликова, дате су и описане прилике друштва и историје Србије у време Великог рата, Другог светског рата, поратним временима, па све до савремене историје.

Уметност је овде још једна спона која повезује главне актере романа. Виолина, која чува многе успомене, била је изложена на самој промоцији. За њу се везује истинита животна прича ауторке, судбина рођака који је творац овог магичног инструмента, као и прича о његовом трагично преминулом сину. Можемо слободно рећи да је виолина главна јунакиња романа, па се као таква нашла и на насловној страни књиге. Она има чудесно путовање, иде из руке у руку и увек пронађе људе који у себи носе тзв. „пету жицу“.

Роман „Прелудијум“ доживео је бројне позитивне критике од најеминентнијих људи из струке. Неће бити изненађење ако ликови романа једнога дана оживе и на филмском платну.