КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ СА ЉИЉАНОМ БЛАГОЈЕВИЋ – ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА И ПРЕДСТАВЉАЊЕ МОНОГРАФИЈЕ

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац 1. децембра 2022. године одржано је вече посвећено глумици Љиљани Благојевић. Представљена је монографија „Глумачки маратон Љиљане Благојевић“ у издању Удружења глумаца Србије у Београду, у оквиру едиције Добитници награде „Павле Вуисић“. Књигу је приредила Драгана Бошковић, редитељка. Модератор програма била је Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке.
Монографију и филм о Љиљани Благојевић, последњој добитници награде „Павле Вуисић“ Драгана Бошковић је замислила као јединство текста и слике, дајући њеној публици могућност, да у књизи прочитају о ономе, о чему је Љиљана разговарала са својим дугогодишњим сарадницима, са којима је остварила своје највеће успехе. Разговори са чувеним редитељима и сарадницима се могу видети у истоименом филму редитељке Андрее Аде Лазић, у продукцији Центар филма.
У филму учествује и Данка Игњатовић, дипломирана глумица из прве класе Љиљане Благојевић, у Бјељини, која је говорила о суштини односа између професора глуме и студената и иницирала наслов ове књиге и филма, јер им је професорка на првом часу глуме поручила да је оно у шта улазе, сложена уметност глуме није спринт на сто метара, него вечни маратон.