„ОСВАЈАЊЕ СФЕРЕ ЈАВНОГ ЖИВОТА“ АУТОРКЕ ДРАГАНЕ МИЛОРАДОВИЋ

У Свечаној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, у петак 2. децембра, представљена је научна монографија „Освајање сфере јавног живота – улога жена у друштвеном и културном животу Пожаревца крајем ХIХ и почетком ХХ века“ ауторке др Драгане Милорадовић, у издању Историјског архива Пожаревац.
Научну монографију, која је докторска дисертација одбрањена 2016. године на Филозофском факултету Универзитета у Београду, представиле су др Јасмина Николић, директорка Историјског архива Пожаревац, две рецензенткиње – професорке са Одељења за етнологију и антропологију Филозофског факултета у Београду – проф. др Сенка Ковач и проф. др Данијела Велимировић, као и ауторка дела др Драгана Милорадовић.
Засновано на архивској грађи превасходно Историјског архива Пожаревац, а допуњено истраживањем у Државном архиву Србије и Архиву Југославије, дело пружа увид у развој Пожаревца и његове промене кроз свакодневни живот које су обликовале жене.
Историјски архив Пожаревац је, још једном, показао богатство својих фондова и збирки, промовишући их у циљу антрополошког истраживања и презентације архивских фотографија и докумената кроз које се недогађајна историја и свакодневни живот града и његових житеља представља из перспективе малих људи на путу модернизације и европеизације Кнежевине/Краљевине Србије и Краљевине Југославије.
Спорим ходом усвајана модернизација показала је да је њен битан ослонац решавање „женског питања“ – од латентног, спорог па све убрзанијег усвајања европског модног костима, који је жени дао одређене слободе и ломио патријархалне стеге, кроз обликовање и стицање културе понашања и опхођења према женама, преко промена правног статуса жена и покушаја задобијања политичких права, и, најважније, могућности школовања женске деце што резултира освајањем економских и социјалних предности и права.
„Освајање сфере јавног живота – улога жена у друштвеном и културном животу Пожаревца крајем ХIХ и почетком ХХ века“ препоручујемо не само научној јавности већ и широј читалачкој публици.