РАДИОНИЦА ДЕЧЈЕГ ОДЕЉЕЊА ,,ЧОВЕК СЕ НЕ РАЂА, ЧОВЕК СЕ ПОСТАЈЕ“

Радионица ,,Човек се не рађа, човек се постаје“

Дечје одељење Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац одржало је још једну у низу креативно – едукативну радионицу 11. априла 2022. године. Радионицу ,, Човек се не рађа, човек се постаје“ водила је библиотекарка Славица Вучинић, а учесници су били петогодишњаци из вртића ,,Лептирић“. Циљ је био да се деца концентрисано и сврсисходно уче кроз игру која развија њихову моторику, начин размишљања, унапређује контакте са другима, учи их како да решавају проблеме, али и помаже да разумеју своје емоције, да изграде карактер, креативност и машту.

Причање, читање и бројни примери учинили су да деца изнесу своја запажања и дају духовите одговоре на питања – шта је храна за тело, срце и мозак и каква је то људска душа која је негована? Овакав начин рада чини да деца буду задовољна, растерећена и срећна, што је неопходно за стицање знања и напредак у животу. Трудимо се да библиотека не буде само центар где се преносе информације, већ да у духу дечјих писаца продре у унутрашња дешавања и питања најмлађих. Неретко срећемо децу која поседују мноштво знања, али у себи немају изграђен мир, саосећање и спознају. Радионице Дечјег одељења уче како да се кроз заједничке активности усвоје вредности као што су љубав, мир и исправно понашање.

Пошто је за петогодишњаке карактеристично нестрпљење и неконтролисана раздраганост, библиотекарка им је прочитала причу у стиху ,,Мишко и пундравци“. После ове приче малишани су одушевљено дошли до сазнања да пундравце имају и родитељи, да постоји и доктор за пундравце и да они сами могу бити научници који ће смислити лек за ова мала невидљива бића која их нападају.

Деца показују огромно поштовање, искрено занимање и љубав када на овакав начин усвајају универзалне вредности.