ЧАРОБНА МЕЛАНХОЛИЈА НЕДЕ АРНЕРИЋ

У Свечаној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, представљена је монографија о једној од највећих филмских глумица са југословенских простора, под називом, Неда Арнерић – Чаробна меланхолија (издавач – Филмски центар Србије). Монографија је  премијерно промовисана у Југословенској кинотеци у Београду 7. марта, а ушла је и у ужи избор за Награду града Београда. Анита Панић, приређивач ове монографије је телевизијски аутор, документариста и писац. Анита Панић је такође аутор и монографије о познатом глумацу Петру Краљу у издању Службеног гласника и монографије „Милена Дравић или кључ снова“ у издању Филмског центра Србије у сарадњи са Службеним гласником. Члан је Удружења филмских уметника Србије. Живи  и ради у Београду као слободни уметник.

Неда Арнерић у каријери дугој скоро пола века, одиграла је улоге у четрдест позоришних представа и преко стотину филмова. Прву улогује  добила са само 13 година, у филму Сан код Пурише Ђорђевића, да би већ са 15 година, у тинејџерском хиту Вишња на Ташмајдану, постала права домаћа звезда. Њен глумачки таленат и харизму на великом платну уочили су у раној младости и странци, те је брзо уследила и међународна каријера. Прилика да глуми заједно са међународним филмским звездама као што су Морис Роне, Марија Шел, Силва Кошћина, Ђанкарло Ђанини, Ричард Раундтри, Виторио Гасман, омогућили су јој да осети укус славе. Неда је ипак донела  одлуку да остане у својој земљи. Добитница је награда које су доказ њене глумачке посвећености: Сребрне и Златне арене у Пули и Награде за животно дело „Павле Вуисић“. Осим глуме, била је заљубљеник у ликовну уметност, била је дипломирани историчар уметности и са великим успехом је водила галерију „Атриум“ у центру Београда, пуних 15 година, реализујући изложбе афирмисаних уметника. Говорила је пет језика.

Осим представљања ове луксузне монографије о Неди Арнерић, публика је могла да види и два видео прилога, од којих се један односио на најзначајније филмске улоге, по избору приређивача, а други прилог приказао је најупечатљивије фотографије Неде Арнерић из монографије.