ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА СТАРОЈ СРПСКОЈ ПЕРИОДИЦИ

У среду, 10. новембра је у Галерији савремене уметности у Пожаревцу отворена изложба „Стара српска периодика у Народној библиотеци ‘Илија М. Петровић’Пожаревац. Ауторке изложбе су мр Бранка Пражић, библиотекар саветник, Вера Зарић Митровић дипломирани библиотекар саветник и директорка Библиотеке и Катарина Бели, виши дипломирани библиотекар.

Говорећи на свечаном отварању изложбе, директорка Бииблиотеке је истакла да овом изложбом почињу овогодишњи “Новембарски дани културе“ током којих ће се одржати и низ књижевних вечери и других културних догађаја у организацији пожаревачке Библиотеке. “Одељење периодике у нашој Библиотеци основано је 2010. године, а периодичне публикације које су излазиле у Пожаревцу смештене су на Завичајном одељењу. Током историје у Србији је покретано мноштво часописа, али су тешко опстајали услед материјалних тешкоћа. Наш фонд периодичних публкација, које обухватају часописи, листови, новине, алманаси, календари, билтени, зборници, обухвата преко 710 наслова“, нагласила је Вера Зарић Митровић.

Једна од ауторки изложбе, Бранка Пражић говорила је о значају периодичних публикација. “Стара периодика је драгоцени део фонда сваке библиотеке јер она пружа директан увид у културни, друштвени, политички развој друштва, они дају слику епохе. Најстарији часопис који Библиотека поседује су “Новине србске“ из 1840. године, чији је први број изашао 1834. године и представља први часопис  покренут на тлу Србије. Стара периодика је незаобилазан извор информација за сваки научно-истраживачки рад. Часописи су формирали јавно мњење, утицали на друштвене догађаје а оно што је посебно занимљиво је да кроз њих спознајемо какав је био не само јавни, него и приватни живот у свим слојевима друштва“.

На изложби се могу видети примерци часописа “Сербски народни лист“, “Гласник друштва српске словесности“, “Вила“, “Србадија“, “Учитељ“, “Босанска вила“, “Порота“, а од завичајних пожаревачки “Грађанин, “Браничево“ и многи други. Изложбу прати кратак видео-прилог ауторки Бранке Пражић и Јасмине Степановић.

Грађани Пожаревца могу погледати изложбу старе српске периодике до 25. новембра.