У ЗЕМЉИ ВИКИНГА

Пожаревачка Библиотека је почетком 2020. године остварила сарадњу са Филолошким факултетом и отпочела циклус ,,На пут око света са библиотеком“, где, кроз предавања, радионице и презентације, публику упознајемо са  културом, обичајима и језиком разних земаља. Наша прва станица била је Кина, затим Азербејџан, а 21. јула 2021. године отпутовали смо у чаробну Шведску са Доријаном Хајдуом, преводиоцем и ванредним професором на Групи за скандинавистику Филолошког факултета у Београду.

Пристни су чули занимљивости  везане за ову земљу и научили најбитније о језику, култури, географији, историји, изумима и понашању шведског народа. Шведски језик спада у групу германских језика. Сличан је норвешком и данском. Нобелова је награда једна од најзначајнијих светских награда за постигнућа у бројним подручјима науке и људског деловања, која у сваком погледу подстиче међународну сарадњу. Од својих почетака додељује се традиционално увек у истом граду – у Штокхолму, главном граду Шведске. Једино се награда за мир додељује у норвешкој метрополи Ослу, јер су почетком 20. века, када је додељивање започело, те две државе биле унутар једне државе, Краљевине Шведске. Шведска култура какву познајемо, вуче корене још из викиншког доба, а она је итекако жива и данас. Концепт ‘лагом‘ на пример, чини Швеђане скромнима и умеренима.

Швеђани су изузетно орјентисани према природи, боравку на отвореном, спортским активностима. Иако временске прилике понекад, према нечијим критеријумима, не погодују боравку на отвореном, Швеђанима то не представља ограничавајући фактор.