РАДИОНИЦА ,,АЛГОРИТАМСКА УМЕТНОСТ“

Радионица ,,Алгоритамска уметност“ одржана је 16. јуна 2021. године у 14 часова у пожаревачкој Библиотеци. Радионицу је водила Биљана Мрђа, професорка информатике. Учесници су били ђаци 7. разреда ОШ ,,Свети Сава“ и 1. године Пожаревачке гимназије.

Ученици су видели шта се добија кад се удруже програмирање, математика, апстрактна уметност и дизајн. Алгоритамска уметност је када не програмирамо да би решили неки математички проблем већ да би се уметнички изразили.У презентацији су дати једноставни програми за почетнике помоћу којих су креирани занимљиви цртежи линија, кругова, квадрата и њихових комбинација у дугиним бојама. Програми су писани у програмском језику Python и коришћењем библиотека Pygame и PyGameBg. Пајтон (енгл. Python) је популаран програмски језик који се користи како за учење програмирања тако и за писање професиналних програма. Креирао га је холандски програмер Гвидо ван Росум 1989. Назвао га је Python зато што је у то време био опседнут британском комедијом из 1970. Летећи циркус Монти Пајтон (Monty Python’s Flying Circus). На сајту www.python.org се може бесплатно преузети инсталација овог програма као и велики број стандардних библиотека. Пајгејм (енгл. Pygame) је библиотека намењена за 2D графику (дужи, правоугаоници, кружнице, полигони). Пајгејм је у радионици коришћен за стварање векторских цртежа кроз програмски код. Осим цртежа, уз помоћ Пајгема, могу креирати анимације и рачунарске игрице. Програмски код се додатно може скратити употребом библиотеке PyGameBg. За инсталирање ове две библиотеке у поље за претрагу унесу се команде:

py -3 -m pip install pygame и py -3 -m pip install pygambg.

Учесници су добили идеју да стечено знање примене на часовима информатике, ликовног и математике, а потом организују изложбу радова.