ДАН БИБЛИОТЕКЕ

Пожаревачка Библиотека  је у присуству запослених и награђених чланова обележила Дан оснивања и славу Свети Сава, 27. јануара 2021. године у 12 часова, у свечаној сали.

Директорка Библиотеке, Вера Зарић Митровић, обратила се присутнима и истакла да, и у измењеним околностима, настављамо са обележавањем овог великог Дана за нашу установу културе, која је још давне, 1847. године отворила своја врата љубитељима књиге.Традиционално, на Дан великог српског просветитеља, награђени су највреднији читаоци у 2020. години; на Дечјем одељењу награђена су деца у три категорије (предшколци, нижи и виши разреди): Ана Даниловић, предшколац, Софија Илић, I разред ОШ ,,Доситеј Обрадовић“, Лука Станојевић, V разред ОШ ,,Доситеј Обрадовић“.

На Одељењу за младе награђена је ученица IV разреда Пожаревачке гимназије, Бисерка Јаковљевић, а Марко Вујичић, аутоелектричар, награђен је на Одељењу за одрасле. Огранак наше Библиотеке у Костолцу такође је наградио своје верне читаоце: Ксенију Максимовић, ученицу III разреда ОШ ,,Јован Цвијић“ и пензионерку Живку Миленковић. Деца су награђена књигама ,,Звездобројци“ 1 и 2 Александре Нинковић Тешић, а одрасли књигама ,,Од пашњака до научењака“ Михајла Пупина и ,,Моји изуми“ Николе Тесле.

Овом приликом додељене су и захвалнице онима који су Библиотеци донирали највише књига у претходној години: Катарини Ничић, ученици VIII разреда ОШ ,,Краљ Александар I“ и пензионеру Тихомиру Јовановићу. Награде је уручио Дејан Крстић, члан Градског већа, задужен за ресор  Невладине организације, култура, информисање, социјална питања, друштвене делатности. Директорка  Вера Зарић Митровић уручила је свим радницима књигу ,,Заблуде српске историје“ Дејана Ристића.

Култура читања је била и биће један од примарних задатака ове установе, а читање је оно што наш живот чини квалитетнијим и бољим. Поносни смо што је наша Библиотека већ деценијама центар свих важних културних збивања у Браничевском округу и што је увек отворена за сваког ко воли књигу и жуди за знањем, учењем, стварањем и напретком.