СЕОСКЕ ПРИЧЕ МИЛУТИНА ЈАНКОВИЋА

Народна библиотека „Илија М. Петровић је била организатор представљања књиге „Сеоске приче“ завичајног аутора Милутина Милета Јанковића у издању Народне библиотеке Проф. др Александар Ивић“ Жабари. У програму су учествовали Драган Јацановић, археолог, Благоје Савовић, глумац и аутор. Модератор програма била је Татјана Живковић.

Збирка прича Милутина Јанковића садржи истините приче поникле у сеоској средини са аутентичним и оригиналним ликовима и њиховим судбинама. Аутор је настојао да у свом окружењу, местима у Браничевском округу,  прикупи и забележи најзанимљивије приче из народа настале у време Другог светског рата и непосредно након ослобођења земље и отргне их од заборава. Јанковићеве приче се могу одредити као приче са мотивима из сеоског живота приче са мотивима из грађанског и малограђанског живота.

У реалистичном стилу, претежно у форми дијалога,  аутор на веома непосредан, пријемчив начин дочарава како свакодневни живот Србије друге половине 20. века, светле и тамне стране људских карактера, судбине „малих“, обичних људи који у потрази за личном срећом и успехом занемарују основне моралне вредности. Страст, похлепа, лаж и друге људске слабости доводе најчешће Јанковићеве јунаке до трагичног краја.