ОСА ОДМАРА НА ЛИСТУ

Александра Петровић:“Оса одмара на листу“, Нова поетика, Београд, 2019.

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу представљена је нова књига поезије „Оса одмара на листу“ ауторке Александре Петровићиз Кучева. О књизи су говорили Душко М. Петровић, књижевник из Београда и ауторка. У уметничком делу програма наступио је Урош Божиловић, ученик 4. године Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожареца, у класи професора Бојана Стевића. Модератор књижевне вечери била је Татјана Живковић.

Александра Петровић, књижевница из Кучева је већ 27 година присутна на српској књижевној сцени. Почевши од гимназијских дана до данас објавила је 6 збирки поезије: „У вртлогу“ (Прибој, 1992), „Белешке са краја света“(Пљевља, 1993), „Кроз призму лудила“ (Пожаревац,1994), „Књига“ (Пожега, 2009), „Док посматрам звезде“ (Пожега, 2012) и „Оса одмара на листу“ (Београд, 2019).
Заступљена је у бројним зборницима и антологијама. Поезију и прозу објављује у књижевној периодици. Члан је Удружења књижевника Србије.

Стваралаштво Александре Петровић одликује изузетна лирика, широк спектар тема, од егзистенцијалних до завичајних мотива, дубока промишљеност и снажан поетски израз.
О структури збирке песама која је подељена у пет тематских циклуса и њеној поетској вредности говорио је Душко М. Петровић, који је на крају своје беседе закључио да је књига Александре Петровић „Оса одмара на листу“ је велики и топли искорак – како из спутаности у којој живимо, тако и из савремене српске поезије.