ПРИЧАЈМО О СТРЕСУ

Библиотека у Костолцу, Одељење Народне библиотеке „ИлијаМ. Петровић“ Пожаревац, у сарадњи са Удружењем „Психолошки центар“ организовала је 24. јуна 2019.  године психолошку радионицу под називом „Причајмо о… СТРЕСУ“.
Данас смо врло често у прилици да чујемо друге или себе како кажемо да смо под стресом. Стресови нам се догађају у породици, на послу, пред шалтерима, у саобраћају… Стрес погађа цео организам – наше тело, мисли, осећања и понашања.
Психолози се слажу у томе да су у одговору на стрес веома важне наше интерпретације стресних догађаја, односно значење које тим догађајима придајемо, а такође је важан систем вештина и одбрана пред стресом који је особа током свог развоја развила. Управо од ових специфичности зависи ниво човекове осетљивости на стрес, а такође и брзина и ефикасност његовог реаговања.

Кроз промишљање о личним искуствима, учеснице радионице навеле су низ стресних догађаја, који не морају увек бити негативни. Стрес је природна појава која се одвија при покушају организма да се прилагоди неком животном изазову, догађају, ситуацији.  Из овога произилази да и позитивни догађаји могу бити стресни, као што су на пример: венчање, рођење детета, пресељење, премештај на боље радно место.
Често не препознамо на време да ли код нас или нама блиских особа постоје негативне последице стреса, а без тога нема правовременог реаговања. Током радионице евидентиран је и протумачен низ специфичних телесних и психичких знакова стреса и као најчешћи су издвојени:  знојење,  дрхтање, поремећај варења, вртоглавица, пад имунитета, хормонски поремећаји, конфузност, песимизам, суицидалност, агресивност, повлачење у себе, злоупотреба алкохола, цигарета, лекова, дрога.
Заштита од стреса лежи у промени начина размишљања и отклањању ирационалних уверења која нас одржавају у стресу. Кроз анализу конкретних животних ситуација, показано је у којој мери је стварност производ наше перцепције, начина на који доживљавамо и тумачимо оно што нам се догађа. И у најтежој ситуацији имамо моћ избора и могућност да преузмемо одговорност за последице одлука које доносимо. Бирајући мисли, ми бирамо не само емоцију и понашање, већ одређујемо и токове физиолошких процеса.
Радионица је завршена антистрес техником која комбинује методу дубоког дисања и мишићне релаксације и  тако доводи тело и психу у стање потпуног мира и опуштености.
Аутор и водитељ радионице „Причајмо о… СТРЕСУ“ Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије.