ИЛУСТРАЦИЈА КЊИГА ЗА ДЕЦУ

АНА ГРИГОРЈЕВ
РАДИОНИЦА – ИЛУСТРАЦИЈА КЊИГА ЗА ДЕЦУ

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац обележен је 2. април, Светски дан дечије књиге, гостовањем познате илустраторке књига за децу Ане Григорјев. За ликовно надарене ученике основних школа „Краљ Александар I“ и „Доситеј Обрадовић“ из Пожаревца, који су се одазвали позиву и у пратњи својих наставника ликовне културе дошли у Библиотеку, Ана Григоријев је одржала Радионицу – Илустрација књига за децу. У Библиотеци је већ петнаест година активна ликовна радиона коју воде стручни радници Славица Вучинић и Александра Миленковић. Заједно са Аном Григорјев, оне су настојале да деци пренесу основе илустровања. Радионици је присуствовала и Сања Ђурић, маркетинг менаџер Еvro Book-a, која је говорила о Едицији „Заборављене приче“ и о њеном успеху захваљујући маштовитим илустрацијама Ане Григорјев.


Ана је присутне упознала са својим почецима на овом уметничком пољу, о томе где налази инспирацију и о правилима илустровања једне приче. Присутни ученици су на радионици сликали насловну страну своје омиљене бајке за децу.
Ана Григорјев је рођена 1974. године у Београду, где је завршила Школу за дизајн, а затим и Ликовну академију (сликарски одсек). Од 2003. године је редовни члан УЛУПУДС-а. Имала је више самосталних изложби илустрација у Београду и Лазаревцу, а излагала је и на групним изложбама у Београду, Новом Саду и у Братислави. Добитница је бројних награда на пољу илустрације.
Ауторка се бави илустровањем књига за децу (сликовнице, уџбеници, романи, приручници…). До сада је илустровала преко 180 високотиражних књига за децу, око 50 сликовница и 20 уџбеника за домаће и стране издавачке куће, као што су: Креативни центар, Evro Book, Пчелица, Едука, Bookland,Чаробна књига, Народна књига, Litera Books Greece, Нолит, Завод за уџбенике и наставна средства, Дечија књига, Calamus…


Неке од књига које је илустровала су продате и преведене у више од 20 земаља и постигле су велику популарност. Међу њима су: Књига за сваку девојчицу, Књига за сваког дечака („Креативни центар“), Снежна краљица и друге књиге из „Evro Book“ Едиције „Заборављене приче“.