ВЕЛИКИ ДАТУМИ ИЗ ИСТОРИЈЕ ПОЖАРЕВЦА

Veliki datumi iz istorije PožarevcaУ среду, 20. јуна 2018. године, Народна библиотека “Илија М. Петровић“ је обрадовала Пожаревљане веома занимљивим предавањем из завичајне историје “Велики датуми из историје Пожаревца“.

Повод је било обележавање 300 година од закључења Пожаревачког мира и 120 година од подизања споменика кнезу Милошу Обреновићу у Пожаревцу. Доктор историјских наука Мирољуб Манојловић надахнуто је пренео публици детаље из историје Пожаревца, наводећи догађаје, личности, околности, које су у доба које је предавање обухватило, сврставало Пожаревац међу највеће и најважније српске градове. Пожаревачки мир је уврстио име Пожаревца у све светске историјске уџбенике и о чину склапања мира др Манојловић је изнео низ занимљивих података. Потом је наставио предавање износећи мноштво историјских чињеница о животу кнеза Милоша, који је Пожаревац претворио у своју другу престоницу, о његовим савременицима, о даљем развоју Пожаревца, у коме је 1890. године саграђена велелпна зграда Начелства, тада највећа и најимпозантнија грађевина у Србији. Откривање споменика кнезу Милошу, чији је творац чувени Ђорђе Јовановић, било је изузетан догађај, а споменик је и данас препознатљив симбол града.
Током предавања, публика је чула и неколико одломака из књижевних дела која су темом везана за ове догађаје, а које је прочитао Драгиша Живадиновић. На крају предавања емитован је документарни филм “Пожаревачки фрагменти“, за који је сценарио написао чувени Слободан Стојановић, а режирао Дарко Елаковић.