ПОД ПАКЛЕНОМ ПЕСМА

У Народној библиотеци “Илија М. Петровић“ Пожаревац је у четвртак, 22. новембра 2018. године одржано представљање збирке поезије проф. др Голуба Јашовића “Под Пакленом песма“.

Голуб Јашовић (1960, Пећ) аутор је широког дијапазона интересовања која се крећу од књижевних форми, до стручних и научних тема из ономастике, лексикологије и дијалектологије. Приређивач је преко двадесет књига из књижевне и културне историје северне Метохије, Косова, Шумадије и Поморавља. Приредио је и неколико антологија песама: “Сребром сија Бистрица“, “Свитак над Лепеницом“, “Проклетије појем“, “Пећ у песмама“ и “Лепеничко ђурђевдарје“.
Објавио је збирке поезије: “Док смо гризли камен“, “Смртчевито опстајање“, На Хвосну кост“, “У сенци Проклетија“, “На Бистрици пир“, “Нешто као осмех“ (у коауторству са Славицом Јовановић), “Под Пакленом песма“, као и књигу кратке прозе “Са Бистрице и Ситнице“.
Голуб Јашовић је доктор филолошких наука, професор на катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета у Косовској Митровици и сарадник Института за српски језик САНУ. Члан је редакција више угледних књижевних и научних часописа и члан Књижевног друштва Косова и Метохије и Удружења књижевника Србије.
Представљање које је уприличила пожаревачка библиотека наишло је на веома добар одзив и прихватање посетилаца. Било је занимљиво слушати излагања о збирци “Под Пакленом песма“ , која су казивали књижевница Ана Дудаш, проф. др. Зоран Павловић и књижевница и професорка књижевности Славица Јовановић. Стихове су надахнуто читали аутор, као и ученици Пожаревачке гимназије Немања Павловић и Тијана Милосављевић.