Безбедност на интернету: водич за децу

Интернет нам пружа невероватне могућности за учење, забаву, дружење, активизам, али, као и у стварном свету, на интернету вребају разне опасности и врло је важно да знамо како да се од њих заштитимо.
Због тога је врло битно да родитељи буду у току са онлајн животима своје деце и да им помогну да интернет користе паметно и безбедно.
Нов приручник „Безбедност на интернету“ одличан је водич за децу али и за родитеље о томе како користити интернет на паметан и безбедан начин.
У овом водичу су на јасан и детету прилагођен начин обрађене разне теме о безбедности на интернету. Ово су неке од њих:
• шта је то интернет и због чега може бити опасан;
• која су то основна правила безбедности (како смислити јаку лозинку и избећи вирусе);
• како се треба понашати на друштвеним мрежама;
• шта је то онлајн бонтон;
• шта учинити ако те неко малтретира;
• како спречити непотребно трошење новца на интернету;
• како се заштитити од недобронамерних одраслих особа које дете на интернету може срести.

Интернет може да буде нешто феноменално. На њему можеш да играш игрице, да пронађеш трејлере за филмове, разговараш са особама из свих крајева света и гледаш мноштво смешних клипова с неспретним малим животињама.
Баш као и у офлајн свакодневици, међутим, може ти се десити да на интернету сретнеш дрске и непријатне особе. Има и оних које чак користе интернет да би починиле кривична дела.
Ова књига садржи бројне савете о томе како да користиш интернет на безбедан начин и како да се опходиш према онима који се на њему лоше понашају. Наћи ћеш и примере свега онога доброг што можеш да урадиш онлајн – није све тако црно.
Нема разлога за страх. Ако интернету приђеш радознало и са опрезом, уз неколико мера предострожности, видећеш да он може бити невероватно игралиште за твој мозак.
Књигу је написала Луи Стоувел, а илустровала Ненси Лешникоф.