Да ли бисте волели да Зубић Вила дође у библиотеку?

Малишани из Предшколске установе ,,Љубица Вребалов“, групе из Пољане и Забеле, са васпитачицама Милицом Мишић и Душицом Новак посетили су Дечје одељење Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 24. априла. Дочекала их је библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић, која је им је отворила чаробни свет књига и маште.

Уз књигу ,,Желиш ли да саградиш библиотеку? Линдзи Лесли, у издању ,,Пчелице“ предшколци су маштали о томе шта би све могло да се нађе у њиховој библиотеци снова. Можда би тамо било књига о авантурама храбрих витезова, бајки о змајевима, или чак књига о томе како постати суперхерој у само 10 корака! ,,Желиш ли да саградиш библиотеку?“ је прича која их је одвела у свет изградње и заједништва. Главна јунакиња, храбра девојчица, инспирисала је децу својом упорношћу и страшћу за књигама и заједницом. Кроз њен необичан подухват, ова прича је указала на важност снова, упорности и  на снагу заједништва. Илустрације у књизи оживеле су свет маште и инспирисале малишане да сањају велике снове и  верују у моћ књига, које повезују људе и граде мостове између заједница. ,,Желиш ли да саградиш библиотеку?“ је једна од оних књига које нас подстичу да се осврнемо на своје снове и запитамо се: шта је то што желимо да изградимо у свету око нас? Ова надахњујућа прича загрејала је дечја срца  и подстакла их да верују у моћ сопствених снова.

Причајући о постојању или непостојању Зубић Виле и Деда Мраза, један од предшколаца, храбри Михајло, тврдио је да је Зубић Вилу заиста видео! Наравно, у библиотеци је све могуће, баш као и у књигама, па смо се одмах договорили да за следећи долазак организујемо „сачекушу“ за Зубић Вилу и доведемо је право на Дечје одељење. Јавићемо вам да ли смо успели.

На крају дружењадеца су закључила да су библиотеке попут чаробних простора у којима се машта претвара у стварност, где свака страница носи нову авантуру, а свака књига  врата ка неком новом свету.