ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ У БИБЛИОТЕЦИ

Учесници стипендијског програма „English Access Microscholarship Program“ су прославили Дан планете Земље на инспиративан начин, окупљајући се у Свечаној сали Библиотеке, 20. априла, како би истакли важност очувања наше планете.
Под вођством професорке енглеског језика Оливере Илић и библиотекарке Јелене Чобић Станисављевић, ови ентузијасти су истражили теме екосистема, биодиверзитета и еколошке одговорности, док су се упознали са концептом апсајклинга (upcycling), који подразумева креативну поновну употребу ствари које више нису потребне. Представљене су књиге које обрађују теме: киматске промене, одржива пољопривреда, заштита вода, обновљиви извори енергије, заштита угрожених врста, зелена градња, еколошки утицај пластике, одрживо коришћење шума, едукација о заштити животне средине и политике заштите животне средине. Ученици су имали прилику да се упознају са различитим екосистемима, правећи диораме кишних шума Амазоније, Великог коралног гребена у Аустралији, Нубијске пустинје и Сундарбанса – највеће шуме мангрова на Земљи која се простиру на граници између Индије и Бангладеша.

Овај догађај је подстакао учеснике да размишљају о својој улози у очувању планете Земље и да предузму конкретне кораке ка заштити животне средине. Њихова ангажованост и креативност у прављењу диораме симболизује важност заједничког рада у борби за очување екосистема широм света.