НЕПРИСТАЈАЊЕ

У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ у Пожаревцу, 17. априла, одржана је промоција књиге „Несавршене“ ауторкe др Лидије Васиљевић. Ова еминентна психотерапеуткиња, психолошкиња и активисткиња из Београда представила је своје дело уз подршку бројних заинтересованих посетилаца. Поред саме ауторке, о књизи је говорио и Ненад Шапоња, оснивач Издавачке куће „Агора“,  песник, прозни писац, есејиста и књижевни критичар.

Директорка библиотеке, Вера Зарић Митровић, представила је госте и истакла значај књиге „Несавршене“ за савремено друштво и развој женске еманципације.

У фокусу књиге је оснаживање компетенција жена, развијање самопоштовања и подстицање клијенткиња да преузму иницијативу у свим односима, укључујући и терапијски однос. Циљ ових пракси, као и крајњи циљ читаве терапије, јесте да клијенткиње овладају сопственим животима. Кроз психолошку, феминистичку и политичку анализу, ауторка деконструише патријархално виђење и третирање нормалности жене, истражујући митове о женским болестима.

Главне јунакиње књиге су клијенткиње, али и све друге жене које су процењиване као такве, заједно са њиховом природом, отпорима и наметнутим нормама. Анализом су обухваћене и вишеструко дискриминисане категорије пацијенткиња, као и саме психотерапеуткиње.

Промоција књиге „Несавршене“ представља важан корак ка оснаживању жена и промоцији родне равноправности, као и разумевању комплексних питања која се тичу менталног здравља и друштвених норми. Овај догађај наглашава важност континуиране борбе за еманципацију и право на сопствени идентитет.