,,БРАНИЧЕВО“ У ИЗДАЊУ НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ ПОЖАРЕВАЦ

У Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 12. марта 2024. године, одржана је успешна промоција часописа ,,Браничево“, посвећеног библиотекарима писцима. На догађају су присуствовали бројни љубитељи књижевности и библиотекарства. О часопису су говорили професор др Александар Јерков, теоретичар и историчар књижевности, редовни професор Филилошког факултета Универзитета у Београду и управник Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић” у Београду и др Бранка Пражић, дипломирани библиотекар саветник, руководилац Одељења периодике у Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац и главни уредник ,,Браничева“.

Присутне је поздравила Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке, истичући важност издавачке делатности за једну библиотеку и прилике да ова установа културе буде препознатљива и по часопису који је дубоко уткан у културну историју Пожаревца.

Уводну реч на промоцији имала је Бранка Пражић, уредница часописа ,,Браничево“, која је истакла значајну улогу библиотекара као аутора књижевних дела. Такође, нагласила је важност овог часописа у промовисању књижевног стваралаштва из ове области.

Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац после 67 година излажења преузела је издавање часописа ,,Браничево“.  Први број часописа изашао је 1955. године, у издању Народног универзитета у Пожаревцу. Један од покретача и главни уредник био је Војислав Живковић, који је овај часопис неуморно уређивао наредних двадесет година. Часопис је веома брзо прерастао локалне оквире и међу његовим сарадницима, поред завичајних аутора, налазимо и позната књижевна имена.  Обрађиван је широк распон тема, а уредници који су водили ,,Браничево после Воје Живковића настојали су да часопису дају свој печат, у чему су успевали те је њихов уреднички потпис врло препознатљив.  Часопис су уређивали Милисав Миленковић, Саша Марковић, Јован Рајковић, Александар Лукић, Љубиша Ђокић, Славољуб Обрадовић, Биљана Миловановић Живак и Драги Ивић. Данас су у редакцији часописа, поред др Бранке Пражић, Јелена Чобић Станисављевић, Татјана Живковић и Јасмина Степановић.

Професор др Александар Јерков  говорио је о тематици часописа, истичући специфичности и изазове са којима се сусрећу библиотекари који се баве писањем. Његова анализа пружила је увид у комплексност ове области и њену важност за ширење културног и интелектуалног хоризонта.

Публика је имала прилике да чује стихове песама које су објављене у часопису, и то у интерпретацији самих аутора: Ненада Милошевића, књижевника и професора српског језика и књижевности, Данијеле Радуловић Божичковић, директорке Библиотеке ,,Србољуб Митић“ и Славице Пејовић, песникиње.

Промоција часописа ,,Браничево“ у Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ представљала је значајан догађај за локалну културну сцену, пружајући прилику за дискусију и промоцију књижевних достигнућа библиотекара писаца.