ЈУБИЛЕЈ КЛУБА ЉУБИТЕЉА КЊИГЕ И ЧАСОПИСА ЗА КЊИЖЕВНОСТ, КУЛТУРУ И НАУКУ „МАЈДАН“

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у петак, 22. децембра 2023. године, обележен је важан јубилеј – двадесет година од оснивања Клуба љубитеља књиге и Часописа за књижевност, културу и науку „Мајдан“.
Клуб „Мајдан“ је од свог оснивања континуирано неговао љубав према лепој речи, бавио се издаваштвом и културом уопште. Својим манифестацијама „Костолачка жишка“ и „Орфеј на Дунаву“ уписао се, не само на културну мапу Србије, већ и Европе и света.
Председница клуба Славица Пејовић одржала је беседу „Реч о трајању“, да подсети на значај овог јубилеја. Уручене су повеље и захвалнице свима онима који су му несебично помагали у раду током претходне две деценије: Градској општини Костолац, Центру за културу „Костолац“, Цркви Свети Максим Исповедник у Костолцу, Библиотеци у Костолцу, Основној школи „Јован Цвијић“ Костолац, Техничкој школи са домом ученика „Никола Тесла“ Костолац, Школи за основно и средње образовање „Стеван Мокрањац“, одељење у Костолцу, Синдикатима Термоелектране Костолац, Синдикату копова Костолац, Синдикату „Прима“, КУД-у Костолац, Удружењу „Инвалиди рада“, ликовним удружењима „Спектар“, „УЛУК АРТ“ и „Осмех Костолца“, као и Хору „Дунавска лира“
Бројни ентузијасти су од првог броја часописа „Мајдан“ имали визију како би он требао да изгледа. Не треба заборавити и велику улогу оних који више нису са нама, а који су помогли у грађењу Мајдана: професор Стојан Стојановић, Верослава Малешевић, Велизар Гавриловић, Радмила Зорић, Слађана Стошић, Војкан Стојановић, Милисав Миленковић и Мира Филиповић.
У наставку вечери, Ана Хранисављевић, професорка српског језика и књижевности, помоћник уредника Часописа „Мајдан“, представила је најновији број часописа.
Своје утиске о Мајдану и ауторске песме или приче поделили су и завичајни писци из Пожаревца и Костолца: Љубисав Грујић Груја, Радмила Стојадиновић, Драган Радосављевић, Данијела Панић, Бранко Андрејић, Зоран Стојићевић Рикардо, Гордана Славковић, Војкан Ивковић, Магдалена Реџовић, Милан Цековић, Драган Журжевић и Биљана Миловановић Живак.
Модератори вечери биле су Марија Копун и Магдалена Реџовић.