У СВЕТУ НЕБЕСКОГ ДЕЧАКА

Промоција књиге „Небески дечак“ Ненада Милошевића, у издању Књижевне заједнице Пожаревац, одржана је у препуној сали Народне библиотеке „Илија М. Петровић“, 13. децембра 2023. године. Поред аутора, о књизи су говориле и Славица Јовановић, књижевница и професорка српског језика и књижевности и библиотекарка Јелена Чобић Станисављевић. Књижевно вече је употпунило умеће младих –  студенткињa Дуњe Вулић и Саре Траиловић и средњошколаца Ане Јовановић и Михајла Љубића.

Небески Дечак путује од снохватица, преко Хомерових и Шекспирових јунака и ликова из грчке митологије, кроз многа лица и наличја света, живота и људи до звезда. Ова збирка пева надреалним језиком о обичним стварима, садашњем тренутку, љубави, породици, изгубљеним вредностима, деци и материјализму. Аутор „Звездографије“ исповеда се искрено еденском простору – поезији.

Збирка се састоји из пет целина са интересантним насловима. Фонт стихова се разликује од песме до песме – неки су исписани у италик варијанти, неки су болдирани, а неки прецртани. Значење у Милошевићевој поезији није само садржано у речима, већ и у визуелној и естетској равни.  Идејно решење корица носи много симбола који се из срца Небеског Дечака пројектују на папир, кроз игру речи и слику.

Једна од песама из ове збирке, „Звездара“, биће објављена и у новом броју часописа „Браничево“, први пут у издаваштву Библиотеке.

Поред тога што је Ненад изузетан књижевник, одличан је и професор, педагог, колега, искрен пријатељ и изнад свега човек. У публици је било пуно Ненадових ђака, колега и поштовалаца добре поезије.