ЈУБИЛЕЈИ У РАМУ КЊИГЕ

Монографија ,,Повест о позоришним верницима којих више нема“ представљена је у Свечаној сали Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 7. децембра 2023. године. О овом вредном делу говорили су Владимир Цвејић, аутор, глумац и управник нове Драмске дружине А, Миодраг Томић, кустос Музеја Вука и Доситеја и Милош Стојановић, управник Фондације Слободана Стојановић.

У књизи је исписана занимљива прича о Драмској дружини А, првој професионалној самосталној позоришној групи у Србији (Југославији) која је постојала од 1961. до 1963. године. Његови предводници били су Оливера и Раде Марковић, Мића Томић и Воја Мирић, као оснивачи групе и протагонисти ове велике театарске авантуре. Аутор је говорио и о чувеној адреси – Балканска 4, некадашњој Палати ,,Луксор“ , чија је тераса била инспирација многих редатеља, који су, снимајући филм баш ту, успели да задрже  део историје. 

На почетку Монографије пише да је књига посвећена јубилејима: 60 година од оснивања Драмске дружине А, веку од рођења глумца Радета Марковића и редитељке Соје Јовановић, као и стогодишњици од оснивања Академског позоришта, АКУД Бранко Крсмановић, и деценије од настајања нове Драмске дружине А.