О ТРАДИЦИОНАЛНИМ ЈЕЛИМА У ОГРАНКУ У КОСТОЛЦУ

Поводом Дечје недеље у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у уторак, 3. октобра, одржана је интерактивна радионица „Народна традиција – учимо о старим јелима“, кроз разговор, питања и одговоре и практичну демонстрацију.
Полазници радионице били су ученици 4. разреда Основне школе „Јован Цвијић“ Костолац, који су заједно са библиотекарима и представницима Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“ и Центра за културу „Костолац“, разговарали о традиционалним српским јелима која су се преносила с генерације на генерацију. Циљ радионице је да се деца упознају са својом традицијом и припремом традиционалних јела, као и да се укаже на значај традиционалног кулинарства за очување културне традиције једног народа. Традиционална храна, као производ окружења, природних ресурса, али и културе, историје и начина живота на одређеном подручју, има важну улогу у свеукупној традицији сваког народа. Сви народи имају специјалне навике у исхрани, које преносе са једне генерације на другу, тако да традиционална исхрана има важну улогу у фолклору и обичајима одређених региона стотинама година и доприноси свеукупном културном значају. У српској кухињи доминантна су јела: супа, сарма, пасуљ, кромпир паприкаш, качамак, попара, тарана, погача, слане и слатке пите, сир, чварци… тако да се на радионици водио разговор о начину припреме тих јела и њихових састојака. Након разговора, прешло се на практичан део. Библиотекарке Рената Минић и Невена Вуксановић показале су деци како се кува Качамак и месе колачи од пресног теста, такозвани љускавци. На крају је била дегустација јела и анкета о самој радионици. Учесници радионице оценили су радионицу највишом оценом, са жељом да се што пре поново одржи..
Ова радионица је део пројекта подржаног од Градске општине Костолац „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“.