17. СТРУЧНО-НАУЧНИ СКУП „БИБЛИОНЕТ“

Библиотеке, деца и млади

Народна библиотека ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац учествовала је на 17. стручно-научном скупу „Библионетˮ који је одржан је од 7. до 9. септембра у Сомбору у организацији Градске библиотеке „Kарло Бијелицки” и Заједнице матичних библиотека Србије. У свечаном делу програма, додељена је Награда „Ђуро Даничићˮ за допринос развоју библиотекарства и културе у целини Жаклини Николић из Културног центра Kладово.

Свечаност су отворили Вања Марковић, самостална саветница и руководилац у Министарству културе Републике Србије, Антонио Ратковић, градоначелник Града Сомбора, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије, проф. др Гордана Рудић, шеф катедре за библиотекарство на Педагошком факултету у Сомбору и Наташа Туркић, директорка Градске библиотеке „Kарло Бијелицки”. Прoгрaм je вoдилa Maриja Чaчић, рукoвoдилaц Зaвичajнoг oдeљeњa библиотеке домаћина, a у прoгрaму je учeствoвaлa и дeвojaчкa пeвaчкa групa ,,Jулe“ из Градског културно-уметничког друштва ,,Рaвaнгрaд“. Народну библиотеку Пожаревац представљале су директорка Вера Зарић Митровић, Биљана Гајић, Татјана Јовановић Негоицић и Јелена Чобић Станисављевић.

Тема скупа „Деца и млади: библиотеке за нове генерације” је привукла велико интересовање, те се регистровало око 170 учесника из земље и региона. Радни део започели су предавачи из Немачке и Хрватске, путем видео-линка, а потом су говорили библиотекари из Бјеловара и Осијека, Народне библиотеке Србије и Библиотеке из Сомбора.

Другог дана, у два паралелна програма и у четири сесије, о својим искуствима и раду са децом и младима говориле колеге из Шапца, Лазаревца, Димитровграда, Смедерева, Бијељине, Зрењанина, Kраљева, Лесковца, Kикинде, Штипа, Ужица, Бачке Паланке, Ниша, Kрушевца, Суботице, Пирота, Сомбора, Народне библиотеке Србије, Библиотеке Матице српске, Градске библиотеке Чачак и Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац.

Стручни рад ,,Библиотека – место за интелектуални, емоционални и социјалних развој младих људи“ ауторке Јелене Чобић Станисављевић из Народне библиотеке у Пожаревцу представљен на панел-дискусији ,,Примери добре праксе“. Рад говори о основној сврси постојања библиотеке за младе – васпитавању за књигу. Приликом излагања, наглашено је да би примена нових технологија у библиотеци имала смисла, потребно је да млади корисници прво савладају изворно знање кроз живу реч и игру. Као пример за то презентован је турнир ,,Мачевање речима“ на Дечјем одељењу и радионица ,,Немој бити као Иван Осокин!“ на Одељењу за младе. Када се млади усмере на критичко промишљање без икаквих “помагала“ у смислу коришћења компјутера, пројектора, слушалица и других модерних средстава, могу веома корисно употребити све технологије савременог доба.

Један од закључака који су се наметнули након дводневних излагања и истраживања које је спровела и представила проф. др Добрила Бегенишић, начелник Матичног одељења Народне библиотеке Србије је да се са децом предшколског и основношколског узраста до 12 година ради интензивно и пожртвовано, а да је рад са корисницима узрасне доби од 13 до 18 година у својеврсној кризи, те да би можда једно од решења било и раздвајање фондова и услуга за ове две категорије. Библиотека у Пожаревцу може да се похвали да је овај проблем решила још 2015. године отварањем Одељења за младе за узраст од 13 до 23 године. Одељење је опремљено средствима добијеним на конкурсу Министарства културе и информисања. Просторија за средњошколце и студенте има одвојен фонд књига, читаоницу и компјутере. Ту се одржавају радионице, дискутује о књигама, музици и темама по мери младих. Активности су осмишљене тако да се млади забаве и едукују.

Заједница матичних библиотека Србије покренуће иницијативу за дефинисање националне стратегије у области пружања библиотечких услуга за децу и младе, по узору на праксу других земаља у свету и региону.

Први пут је на скупу одржан Летњи форум Библиотекарског друштва Србије као нови вид сарадње.

У факултативном делу Библионета, сви учесници скупа имали су прилику да погледају представу ,,Тенор на зајам“ , изложбу „Осамдесет година Малог принца” библиотеку „Kарло Бијелицкиˮ и знаменитости града. Трећег дана организована је пловидба Великим бачким каналом и дегустација вина у Вучјем подруму.