РАЗГОВОРИ О ПОЗНАТИМ НАУЧНИЦИМА У ОГРАНКУ У КОСТОЛЦУ

Седма по реду овог лета радионица „Причаоница“ одржана је у четвртак 24. августа у Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац.
Полазници радионице, ученици нижих разреда основне школе у Костолцу, исказали су жељу да сазнају нешто више о познатим научницима, њиховим животима и научним достигнућима. Библиотекарка Невена Вуксановић припремила је књиге на тражену тему, прилагођене дечјем узрасту и са децом разговорала о занимљивостима везаним за животе Архимеда (287. п. н. е. – 212. п. н. е.), старогрчког математичара, физичара и астронома из Сиракузе, Галилео Галилеја (1564–1642), италијанског астронома, физичара, математичара и филозофа, Исака Њутна (1643-1727), енглеског физичара, математичара, астронома, алхемичара и филозофа природе, Николе Тесле (1856-1943), српског и америчког проналазача, инжењера електротехнике и машинства и футуристе, Алберта Ајнштајна (1879-1955), теоријског физичара и универзитетског професор, једног од највећих умова у историји света, Стивена Хокинга (1942-2018), енглеског теоретског физичара, космолога, писца и директора истраживања у Центру за теоријску космологију на Универзитету у Кембриџу. Полазници радионице сазнали су зашто је изречена чувена „Еурека“, шта је „закон полуге“, на шта се односи „закон гравитације“, како функционише „наизменична струја“, о чему говори чувена „теорија релативности“ и шта су „црне рупе“ у свемиру. Разговарало се и о проналасцима који су унапредили развој науке: компас, термометар и телескоп.
Радионица „Причаоница“ се током лета у Огранку Библиотеке у Костолцу, спроводи сваког четвртка, од 11 до 12 часова. Радионица је прилагођена за децу свих узраста.