БИБЛИОТЕКЕ КОЈЕ ЉУДИ ЖЕЛЕ: DESIGN THINKING МЕТОДОЛОГИЈА

Библиотекари Браничевског округа присуствовали су семинару и радионици ,,Библиотеке које људи желе: design thinking методологија“ у Свечаној сали Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 9. новембра 2022. године. О библиотекама које људи желе говорила је Милица Матијевић из лазаревачке Библиотеке „Димитрије Туцовић“.

Изазови са којима се суочавају библиотекари су стварни, сложени и разноврсни. Као такви, захтевају нове перспективе, нове алате и нове приступе. Дизајнерско размишљање нам омогућава да радимо заједно како бисмо открили шта наше заједнице желе и експериментисали како бисмо креирали услуге, програме и процесе који ће задовољити њихове променљиве потребе.
У току семинара савладани су основни кораци процеса дизајнерског мишљења, од почетка до инспирације, формулисања идеје и реализације. Семинар је обухватио теоријски увод у design thinking методологију, као и преглед њене практичне примене кроз интерактивну радионицу, на којој су присутни у групама радили на проналаску решења за неки проблем. Учесници су кроз радионицу стекли увид у другачије методе и нове алате за решавање како пројектних, тако и свакодневних изазова у свом послу. Уз помоћ ове методологије библиотекари ће побољшати постојеће, али и створити нове услуге за кориснике, као и суштински изменити начин на који раде унутар својих организација и тимова.