30 СРПСКИХ ЗАШТО

Драган Милошевић, писац и публициста, представио је своју књигу ,,30 СРПСКИХ ЗАШТО“ у издању Удружења писаца ,,Поета“, у Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац, 28. октобра 2022. године. Ово је четврта књига Драгана Милошевића која се бави српском историјом. Састоји се из 30 есеја у којима говори о мање познатим деловима српске историје. Међу присутнима су били ђаци Медицинске школе, као и дугогодишња верна публика Библиотеке.

Како каже аутор, није више довољно само темељно проучити националну историју, већ је крајње време да се из новостечених сазнања што ефикасније извуку најрационалније поуке како се грешке не би понављале, и да се на најпозитивнијим вредностима из прошлости обнављају српска држава и друштво, стварајући тако оптималне услове за извеснију будућност.

Култура сећања је основа идентитета сваке нације, па би тако требало да буде и код нас. Она је и најмоћније оруђе у сазнавању истине о настајању, постојању и развоју нације у простору и времену. Зато је њено подстицање, неговање и вредновање прворазредни национални задатак.