ЖЕНСКИ ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ О КЊИГАМА АГАТЕ КРИСТИ

У Библиотеци у Костолцу, Огранку Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у среду 3. августа, одржан је трећи састанак женског читалачког клуба. У пријатној атмосфери библиотеке водио се занимљив  разговор о животу и делу славне књижевнице криминалистичких романа, Агате Кристи.
Агата Мери Клариса Кристи (рођена 15. септембра 1890. године, преминула 12. јануара 1976.) била је енглеска књижевница криминалистичких романа, кратких прича и позоришних комада. Бавила се и писањем романси под псеудонимом Мери Вестмакот, али је најпознатија по 66 детективских романа и више од 150 кратких прича. Већина њених дела гравитира око централног лика, обично истраживача/детектива попут Херкула Поароа, Џејн Марпл, Паркера Пајна и Томија и Тапенса Бересфорда.
Ова ауторка је позната по бритком хумору својих ликова, као и по замршеним радњама које до последњег тренутка одржавају напетост и неизвесност. Незаобилазно штиво за сваког правог љубитеља крими-романа. Између осталог, написала је и најдуже извођену представу, „Замка за мишеве“, док је роман „Убиство Роџера Акројда“ проглашен најбољим крими романом свих времена.
Књиге Агате Кристи продате су у више од милијарду примерака на енглеском језику, као и у више од милијарду примерака на 45 других светских језика.