„Ка најновије новом“ Александра Михаиловића

Ка најновије новом

Синоћ, 10. маја 2022. године, одржана је промоција нове књиге ,,Ка најновије новом“ протојереја Александра Михаиловића у Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац. Поред аутора о књизи су говорили и рецензенти Славица Јовановић, књижевница и професорка српског језика и књижевности и Радомир Андрић, књижевник. Стихове је читала Марија Животић, ученица 4. године Пожаревачке гимназије.

Као што јунаци у Ековом роману ,,Фукоово клатно“ комбинују слова како би открили име бога, тако и песме у овој књизи комбинују речи како би нам откриле да је у сваком слову и у свему присутан Бог.  Шта је то најновије ново? Стих који нам преноси читаву причу да песник сваки пут све почиње изнова, ново рађање, нови стих, нови цвет, нови осмех на детињој усни, ново сунце, нови дан, нови човек.  У прожимању поетске, теолошке и филозовске мисли створени су стихови који спајају традицију и модерну лирику.

Протојереј Александар Михаиловић оглашавао се у књижевности есејима и текстовима из популарне теологије. Објавио је књиге „Иза одшкринутих врата“ и „Непоновљива поновниљвост“. За свој изузетан рад добитник је Повеље за културу Града Пожаревца и Светосавске повеље Удружења књижевника Србије, чији је члан.