ШАЈТИНАЦ И ТРИ ПРИЧЕ

Документарни филм ,,Шајтинац и три приче“ о награђиваном писцу Угљеши Шајтинцу, који се састоји од разговора које је редитељ Бошко Милосављевић водио са њим о књижевности, уметности, историји и људима, као и од приказа његових драма и романа, приказан је 29. априла 2022. године, у 19 часова, у Свечаној сали Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац.

Редитељ Бошко Милосављевић говори о Угљеши Шајтинцу као сасвим посебној личности у нашем културном животу, о његовој сјајној, блиставој, врхунској уметности. Милосављевић каже како је прво гледао његова остварења на позорници, а тек онда читао књиге и пожелео да га упозна.

Милосављевић је у првом делу филма водио разговор са Шајтинцем на старом немачком аеродрому из Другог светског рата, који се налази у Банату. То место је везано за историју, уметност и његово одрастање. Шајтинац истиче да завичај може да постане битан и важан само у судару са откривањем других предела, места и дестинација које нису твој завичај.

Други део филма посвећен је драмама и романима Шајтинца. О њима говоре и његов отац, књижевник Радивој Шајтинац, стриц, такође књижевник, Станко Шајтинац, Милан Милосављевић, Небојша Глоговац, Горан Шушљик, Војин Ћетковић, Арон Балаж, Горчин Стојановић, Милош Кречковић, Јелена Петровић, Слободан Ћустић, Сузана Лукић, Гојко Божовић и многи други људи из света уметности и културе.

Трећи део овог документарца обрађује тему ,,Хадерсфилд”, најпознатију Шајтинчеву драму према којој је снимљен и истоимени филм. Јунаци филма су становници једног малог града који се нису снашли са тескобама живота. Млађа генерација није успела да се снађе са свим недаћама живота у Србији, па се распарчала у низ појединачних несрећних судбина. Обухваћено је стање три генерације почетком 2000-их година. Некадашњи успешни људи падају на дно, а њихова деца су убрзо постала незадовољни тридесетогодишњаци. Тако добијамо слику моралног посрнућа и разбијених илузија. Сукоб оца и сина није само сукоб генерације, већ и сукоб две деструктивне особе, једног који је изгубио прошлост и другог који не верује у будућност. Лик Раше је представљен као лик промашеног човека изузетне, али занемарене интелигенције. Насупрот њему стоји лик Ивана, умно и физички поремећеног човека који у тренуцима појављивања зауставља радњу и тера нас да се запитамо о суштини живота и света.

Шајтинац је лауреат бројних књижевних награда, укључујући Виталову ,,Златни сунцокрет”, награду ,,Бора Станковић”, као и Европску књижевну награду.

У публици су били и ученици Пожаревачке гимназије који су добили на поклон две књиге Угљеше Шајтинца ,,Приче за родбину и пријатеље“ и ,,Марципан –царство мога оца“.