ОНЕ КОЈЕ СУ ЗАБОРАВЉЕНЕ

Зборник награђених литерарних радова ,,Оне које су заборављене“ представљен је у Свечаној сали Народне библиотеке ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац“, 24. децембра 2021. Зборник је настао као резултат рада на пројекту о родној равноправности и родно заснованом насиљу. О пројекту и Зборнику говорили су Живкица Ђорђевић, педагошкиња, Јелена Златкова, уредница и приређивач, Милица Михајловић, ученица 4. године Пожаревачке гимназије и добитница 1. награде, Јадранка Мићовић, новинарка и председница Комисије и Ненад Милошевић, професор српског језика и књижевности.

Жене чије се дело памти, оне које су задужиле човечанство стваралаштвом, научним достигнућима, херојством или неким другим племенитим особинама због којих су заслужиле место у историји, подстакле су средњошколке и средњошколце из Пожаревца, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Деспотовца, Бора, Сомбора и Новог Сада да литерарним радовима скрену пажњу вршњацима и јавности на њихов велики значај. Радови ових младих људи говоре да велика женска имена, попут Милене Павловић Барили, Фриде Кало, Ане Ахматове, Милунке Савић, Диане Будисављевић и других хероина ипак нису заборављена.

Библиотека се, као установа културе и информисања, труди да својим програмом и сарадњом са различитим институцијама, удружењима и организацијама обухвати теме из разних области и подржи све оно што је важно за здрав развој једног друштва.