МОНОДРАМА О ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ

Монодрама Јелене Пузић „ПУ СПАС ЗА СВЕ НАС“ изведена је у организацији Народне библиотеке „Илија М. Петровић“ Пожаревац, у концертној сали Музичке школе „Стеван Мокрањац“ У Пожаревцу. Монодрама је урађена по мотивима дневника Диане Будисављевић.

Текст је написала: Нина Џувер. Диану игра: Јелена Пузић. Клавирска пратња: Соња Лукић. Композитор: Матија Анђелковић

Диана Будисављевић је била једна од највећих хуманитарних радница прошлог века, која је спасила између осам и десет хиљада деце из усташких логора у НДХ и тако практично сачувала један народ од истребљења.  Пореклом Аустријанка, Диана је била удата за угледног загребачког хирурга, Јулија Будисављевића. Други светски рат затекао ју је у Загребу. У том тренутку имала је педесет година и две одрасле ћерке.

Ипак, након мука и опасности којима се излагала током рата, након бројних болести, од којих је, због тога, оболела, када је рату напокон дошао крај, до враћања деце и спајања породица није дошло. Име и рад Диане Будисављевић практично су нестали.

Монодрама „Пу спас за све нас“ бави се узроцима брисања Дианиног имена и Акције спасавања логорске деце, кроз праћење њеног рада у ратним годинама. Преузевши на себе улогу спасиоца недужних, Диана није знала какве ће је страхоте задесити и какве ће последице оне имати по њен живот.