12. ДАНИ СЛОБОДАНА СТОЈАНОВИЋА

Пожаревачка Библиотека обележила је дванести пут манифестацију ,,Дани Слободана Стојановића“ посвећену стваралаштву српског драматурга, 5. и 6. октобра 2021. у Малој сали Центра за културу.

Породица Слободана Стојановића, председник Скупштине Предраг Мијатовић и колектив Библиотеке окупили су се у 13 часова око бисте овог тако важног човека за нашу културу и присетили се колико је била јака његова вера у моћ приче која још увек “лептирује“ ту око нас и проноси мисао да уметност може спасити свет.

Прогром који је почео у 18 часова отпочео је композицијом Роланда Диенса, Чежња, бр.3. у извођењу Леонарда Боројевића, ученика 4. разреда Средње музичке школе ,,Стеван Мокрањац“, у класи професора Бојана Стевића. Публици и уваженим гостима обратила се директорка Библиотеке Вере Зарић Митровић речима: ,,Ми, Стојановићева публика, читајући и гледајући његове топле и мудре “приче“ продужавамо свој и његов живот, попут Андрићеве Аске, која између игре и смрти бира игру, тј. уметност.“

У част Стојановићеве вере у моћ приче сваке године поводом манифестације објављујемо Конкурс за драму ,,Слободан Стојановић“ и пружамо прилику неафирмисаним ауторима да покажу свој таленат. Награда за најбољу необјављену драму састоји се од Повеље ,,Слободан Стојановић“, објављивања драме и одређеног новчаног износа.

Председница жирија Драгана Бошковић, прогласила је победника овогодишњег Конкурса и прочитала образложење. Награду је добила Ана Вучићевић за драму ,,Слобода Чачак“. Дејан Крстић, члан Градског већа, уручио је победници Повељу ,,Слободан Стојановић“, а након тога представљена је победничка драма за 2020. годину, ,,Кућа Илића“ Радоја Радосављевића.

Публика је имала прилику да види ауторски филм Бранке Пражић о глумцу Драгану Николићу, након чега је уследила промоција Монографије ,,Господин Мангуп“ коју је приредила Радмила Станковић, новинарка НИН-а.

Овако добро расположење, које нам увек пружи сећање на великане као што су Стојановић, Николић и све оне који својим талентом чине да овај свет буде лепши и подношљивији, настављено је 6. октобра у 18 часова, уз пројекцију филма ,,Голубовића апотека“ по сценарију Слободана Стојановића и омаж Драгомиру Антонићу, чувеном српском етнологу, чувару наших обичаја, радо виђеном госту пожаревачке Библиотеке и једном од чланова породице Слободана Стојановића.

Када отварамо стара сећања, ми, свакако, стварамо нова. Као што се сваке године присећамо дела Слободана Стојановића, као и свих оних који су учествовали у том стваралаштву, тако ћемо се једног дана осврнути на ове свечаности које приређујемо њему у част. Зато се трудимо да свако подсећање на овог вештог уметника речи буде прича која ће сачувати најлепше успомене попут оних из старих породичних албума. Учитељ из филма ,,Идемо даље“ који деци даје најважније животне лекције, заправо је Слободан Стојановић својој публици. Овакви учитељи који се носе из детињства као снажна успомена, никада се не заборављају.