РЕЧНИК ПСИХОЛОГИЈЕ

Жарко Требјешанин „Речник психологије“
У Народној библиотеци „Илија М. Петровић“ Пожаревац представљено је пето, допуњено и проширено издање књиге проф. др Жарка Требјешанина „Речник психологије“. О делу вредном за поменуту област, уз нашег уваженог стручњака и аутора, говорили су Александра Нинковић Ташић и Александар Гајшек. Модератор програма била је Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке.


У новом петом издању „Речника психологије“, у издању издавачке куће „Агапе“ из Београда, према речима Жарка Требјешанина, заступљени су нови психолошки правци, перспективе и дисциплине, области, као и сазнања у оквиру старијих праваца и дисциплина, који су последњих деценија у експанзији (еволуциона психологија, позитивна психологија, неуропсихологија, биолошка психологија, социобиологија, когнитивне науке, социјална психологија, психологија емоција, психологија памћења, психологија религије), који доносе низ нових термина и појмова.
Неке вечите и изазовне теме, које изазивају пажњу и савремених читалаца, истакао је Требјешанин, добиле су више места. То је случај са сновима, који се данас интензивно изучавају с различитих становишта и методима разноврсних дисциплина (неурофизиологије, когнитивне, еволуционе, архетипске психологије итд.). У овом издању Речника има око 1.000 потпуно нових и измењених старих одредница. Бројна пожаревачка публика имала је прилику да учествује у разговору са гостима.
Пре почетка програма, поводом Дана Библиотеке – Светог Саве, Вера Зарић Митровић, директорка Библиотеке уручила је награде најбољим читаоцима на Дечјем и Одељењу за младе: Вуку Ружићу и Теодори Илић, ученицима 3. разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“, Јелени Перишић, ученици 4. разреда ОШ „Милош Савић“ у Лучици и Јован Тодоровић, ученик 5. разреда ОШ „Јован Цвијић“ из Костолца. Специјална награда Марији Рајковић, ученици 7. разреда ОШ „Свети Сава“ за највећи број прочитаних књига, којој је уручена и трајна чланска карта Библиотеке.
Најбољи читалац на Одељењу за младе је Јелена Кекић, ученица 8. разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“.


Најбољи читаоци у категорији одраслих су: Никола Жупљанин, дипломирани економиста из Пожаревца и Снежана Голубовић, службеница из Костолца.
Светосавска захвалница за дародавца највећег броја књига у 2019. години припала је Драгану Ђурићу Ђури, сликару из Пожаревца.
У уметничком делу програма наступили су Леонардо Боројевић и Урош Божиловић, ученици Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца у класи професора Бојана Стевића.