ТРАГАЊЕ ЗА ТЕМОМ – РАДОСТ ПИСАЊА

Списатељица Љиљана Шарац, после бројних промоција широм Србије и Босне и Херцеговине, гостовала је у пожаревачкој Библиотеци, 29. октобра 2019. Публици је представила романе ( ,,Опет сам те сањао“, ,,Где сам то погрешила“, ,,Зид тајни“, ,,Старија“, ,,Старији“) у издању Еvro-Book-a, као и свој стваралачки пут.

Као професорка српског језика и књижевности, Љиљана ужива у раду са младим људима, а као списатељица, воли да истражује различите теме које се кроз занимљиве приче нађу у њеним књигама. Признаје да је писање врло напоран процес, али и страст. Оно што јој је у самом стварању најлепше, јесте трагање за грађом. Тако су посетиоци чули анегдоте које су обележиле истраживање различитих области. У роману ,,Опет сам те сањао“ имамо необичан спој психологије и историје што даје лик деспотице Јерине која проговара као жена, другачија од оне каквом је представља народна традиција. Трагична судбина Ђорђа Карађорђевића израња из драме развода брака (,,Где сам то погрешила), а мало позната страна живота Јелене Карађорђевић открива се кроз болест главне јунакиње романа ,,Зид тајни“. Љиљана Шарац опробала се и у писању урбаних тема, а опет вечних (,,Старија“, ,,Старији“). Нит која повезује све њене књиге, како сама аторка каже, јесте љубав о којој је, заправо, најтеже писати јер је важно дочарати је без патетике.

Пре него што је објавила први роман, дуго је писала поезију. Као књижевница, Љиљана је међу читаоцима препозната као аутор квалитетне српске прозе која вешто комбинује прошлост и садашњост, тако да су прва три романа била номинована за НИН-ову награду, а роман ,,Зид тајни“ и за награду Женско перо.