ДАР-МАР

Поводом обележавања ,,Дечје недеље“ организовано је дружење деце са омиљеним писцима у Народној библиотеци ,,Илија М. Петровић“ Пожаревац. Прва гошћа била је списатељица Драгана Младеновић, 8. октобра 2019. године. Она је представила своју необичну књигу ,,Дар-мар“ у издању ,,Креативног центра“.

На самом почетку, ђацима 4. разреда ОШ ,,Краљ Александар I“ и ОШ ,,Доситеј Обрадовић“ обратио се председник организције ,,Пријатељи деце општине Пожаревац“, Радиша Ђорђевић, који је истакао да се овогодишња ,,Дечија недеља“ обележава у периоду од 7. до 13. октобра под слоганом ,,Да право свако – дете ужива лако!“ и да се ова манифестација сваког октобра реализује у циљу побољшања положаја детета у Србији.

Драгана је дипломирала и магистрирала на Филолошком факултету у Београду, живи у Панчеву, а ради у Српској академији наука и уметности. Објавила је неколоко збирки поезије. Стихови су јој превођени на немачки, шведски, енглески, италијански, француски, мађарски, грчки, словеначки и македонски језик. Добитница је три награде за поезију и једне за причу.

У представљеној књизи ,,Дар-мар“ налазе се песме с грешкама, али не са обичним грешкама, већ са оним намерним – у свакој песми неке речи су уљези. Трагање за уљезима, изразима који не припадају одређеним скуповима речи, претвара читање у замршену авантуру која захтева пажњу и посвећеност. Зато на самом почетку књиге стоји порука:

,, Читајте, драги читаоци, пажљиво, будите критични, не верујте очекивањима, очекујте да будете преварени, не дозволите да вас поезија успава“.

Деца су са великим интересивањем учествовала у дармарским задацима, претварајући читаво дружење у једну велику ,,Кефалицу“, јер како каже наша гошћа:

,, Мисија поезије за децу, па и поезије и књижевности уопште, јесте да пробуди читаоца, да му отвори очи и упали сва светла у глави. Некоме се, приликом сусрета с правом књигом, то догоди у детињству, некоме у раној младости, некоме знатно касније… некоме, нажалост, никада – и то је јако тужно. Уколико само једном астронауту-читаоцу „Дар-мар“ прокрчи пут до књиге-будилнице, дармарска мисија слетања у свет књижевности може се прогласити успешном“.